Hidrologii au instituit astazi cod portocaliu de inundatii pe sectorul Oroftiana - Radauti Prut de pe raul Prut, mentinand codul galben pe raurile din nordul, nord-vestul si centrul tarii avertizate astfel inca de luni.

Codul galben a fost mentinut pe Tisa, cu afluentii Iza si Viseu, pe Tur, cu afluentii sai Turt, Valea Rea, pe Somesul Mic, cu principalii afluenti, Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna, Fizes, pe Bistrita, cu afluentii sai Dipsa, Budac, Bargau, Bistrita Bargaului, pe Lapus, cu afluentii sai Firiza, Cavnic si Suciu, pe Barsau, pe Somes, pe Crasna, Barcau si in bazinele superioare ale raurilor Crisul Repede, Crisul Alb, Aries, Gurghiu, Niraj, Tarnava Mare, Tarnava Mica si Olt.

In plus, hidrologii au instituit cod galben si pe raul Siret, in portiunea de dupa Dragesti.

Hidrologii atentioneaza ca pe anumite rauri din bazinele superioare ale Viseului, Izei, Turului, Lapusului, Crasnei, Barcaului, Crisurilor, Tarnavelor si Oltului, cresterile de niveluri si debite "pot determina viituri rapide, cu efect de inundatii locale".

Avand in vedere situatia hidrologica actuala si precipitatiile prognozate pentru urmatoarele 24 de ore, in aceste zone se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si rauri necadastrate cu efect de inundatii locale, precum si cresteri de niveluri si debite cu depasiri ale cotelor de aparare, potrivit INHGA.

Avertizarea este valabila de miercuri, ora 15.00, pana joi la ora 15.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.