Prematuritatea provoaca peste jumatate dintre decesele neonatale, in Romania inregistrandu-se, anual, 20.000 de copii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane de Neonatologie.

Potrivit datelor INS citate de reprezentantii Asociatiei Romane de Neonatologie, in 2009, dintre cei 222.388 copii nascuti, 17.383 au avut sub 2,5 kilograme, iar 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani.

“Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. In acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 grame este de aproximativ 1 - 1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cifrele sunt variabile in functie de zonele geografice”, a declarat dr. Silvia Stoicescu, presedinte al Asociatiei Romane de Neonatologie.

  • Cauzele nasterilor premature

Potrivit dr. Stoicescu, regiuni cu o rata mai mare de prematuritate sunt Moldova si Muntenia. Printre cauzele prematuritatii se numara factorii socio-economici, responsabili de instruirea redusa a mamei, nedispensarizarea sarcinii si coditiile de viata precare, dar si patologia materna (boli preexistente sarcinii, concomitente sarcinii, sarcina multipla sau nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate).

In 2009, de exemplu, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la niciun control prenatal. “Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica”, atrage atentia dr. Silvia Stoicescu.

Complicatiile determinate de prematuritate sunt cauzate de sindromul de detresa respiratorie (produs de imaturitatea pulmonara). Printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica si displazia bronhopulmonara.

Potrivit medicilor, ingrijirea unui copil prematur, care inseamna realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior, costa in jur de 1.000 de euro pe zi
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.