Doi barbati din Arad au murit, iar alte cinci persoane au fost internate in stare grava la spital, dupa ce au mancat ciuperci otravitoare. Autoritatile medicale vor inceape o campanie de atentionare a populatiei cu privire la riscul consumului de ciuperci din flora spontana.

Cei doi barbati care au murit, in varsta de 64 de ani, respectiv 67 de ani, au fost internati in spital in data de 14 iulie si 17 iulie, fiind diagnosticati cu intoxicatie acuta cu ciuperci, potrivit NewsIn.

„Dintre celelalte cinci persoane internate, trei provin din localitatea Draut. Este vorba despre un barbat cu o forma grava de intoxicatie, precum si de o femeie si un copil cu forme medii. Ceilalti doi intoxicati sunt din orasul Sebis. Este vorba de un barbat care a facut o forma medie de intoxicatie si o femeie cu o forma usoara“
, a precizat Dana Negru, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad.

  • Atentie la ciupercile otravitoare!

Conducerea DSP Arad a anuntat ca va incepe o campanie de atentionare a populatiei cu privire la riscurile la care se expun consumand ciuperci din flora spontana. „Este foarte grav faptul ca in continuare exista persoane care risca viata si sanatatea lor si a familiei prin consumul ciupercilor din flora spontana”, a declarat Dana Negru. Directorul DSP Aradcere sprijinul in atentionarea populatiei privind consumul de ciuperci provenite din flora spontana. In cursul zilei de marti, Directia de control in sanatate publica din DSP Arad va redifuza informatii scrise/pliante, afise, in localitatile care au inregistrat cazuri de intoxicatii cu ciuperci.

Conform datelor prezentate de Directia de Sanatate Publica Arad, 20 de persoane din judet, printre care cinci copii, au fost internate in spital de la inceputul anului, dupa ce au mancat ciuperci din flora spontana. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate la Lipova (3). De asemenea, s-au inregistrat cate doua cazuri la Ineu, Buteni, Nadas si Maraus, iar cate un caz in alte cateva localitati, intre care si municipiul Arad.

Intoxicatia acuta cu ciuperci din flora spontana, in formele grave, duce la deces prin insuficienta respiratorie acuta/necesar suport ventilator, insuficienta circulatorie, insuficienta hepatica, insuficienta renala, cu consecinte de obicei ireversibile, prin acidoza metabolica, sindrom hepato-renal, hemoragie digestiva, hiperpotasemie si alte dezechilibre hidroelectrolitice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.