Hidrologii au prelungit avertizarea cod rosu de mentinere a nivelului raului Prut peste cotele de pericol, inundatie si atentie pana vineri la ora 16.00, pe sectoarele Stanca aval-Falciu si Sivita-Dunare.

Fenomenele vizate sunt mentinerea nivelurilor raurilor peste cotele de pericol, inundatie si atentie din cauza propagarii viiturilor formate anterior si scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie cu efect de inundatii locale, potrivit INHGA.

Hidrologii au decis mentinerea codului portocaliu pe sectorul Falciu-amonte Sivita al raului Prut (jud. Vaslui si Galati) si pe raul Siret pe sectorul Sendreni-Dunare (jud. Galati) si pe Tisa (jud. Maramures).
In plus, se mentine si se instituie cod galben pe raul Prut, sector Oroftiana-Radauti Prut (jud. Botosani), pe Jijia sector aval Victoria-Prut (jud. Iasi) si pe cursurile superioare ale Dambovitei, Ialomitei, Prahovei si Teleajenului si pe afluentii acestuia (jud. Arges, Dambovita, Prahova).

Hidrologii adauga ca sunt posibile, izolat, cresteri importante de debite pe alte rauri mici din zonele de deal si munte din sudul tarii.

  • Nivelul Prutului continua sa creasca la Galati. Dunarea si Siretul sunt in scadere

Cotele fluviului Dunarea si raului Siret continua sa scada, la Galati, in timp ce nivelul raului Prut a inceput astazi sa creasca.

"Dunarea a scazut la Galati cu 7 centimetri in ultimele 24 de ore, iar Siretul, la Sendreni, a scazut cu inca 31 de centimetri. La ora 7.00, Dunarea avea o cota de 668 de centimetri (cu 68 de centimetri peste cota de inundatie, n.r.), iar Siretul de 614 centimetri (cu 14 centimetri peste cota de inundatie, n.r.)", a declarat astazi purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea Crangan.

Totusi, pe Dunare sunt asteptate cresteri de nivel, intrucat viitura se propaga spre Galati. Conform celei mai recente prognoze, fluviul va inregistra aici un maxim de 677 de centimetri sambata, pe 10 iulie.

Citeste si:
ANM: Patru județe, sub cod roșu de vreme severă. Va ploua într-o zi...
ANM: Patru județe, sub cod...

Intre timp, insa, nivelul raului Prut a inceput sa creasca. "La statia hidrologica Oancea, Prutul avea o cota de 518 centimetri, cu 78 de centimetri peste cota de atentie (cota de inundatie fiind 550 de centimetri). Indiguirea Bratesul de Sus este in faza I de aparare, iar Bratesul de Jos in faza a III-a", a declarat Petrica Patilea Crangan. Conform aceleiasi surse, peste 60 de lucratori ai Sistemului de Gospodarire a Apelor din Galati monitorizeaza cu maxima atentie evolutia debitelor si comportarea indiguirilor de pe Prut. "Pe o lungime de sase kilometri in amonte de confluenta cu Dunarea, digul la Prut este suprainaltat mecanizat si se fac lucrari impermeabilizare in zonele cu infiltratii. Se constituie, asemenea, o rezerva de saci cu pamant pentru interventii ulterioare", a precizat purtatorul de cuvant al Prefecturii.

Citeste si:
Irina Rimes își serbează ziua de naștere! Câți ani împlinește...
Irina Rimes își serbează ziua...

Prognoza pentru urmatoarele 24 de ore arata ca Prutul va continua sa creasca, varful urmand a fi atins peste doua saptamani. In schimb, Dunarea si Siretul vor avea niveluri si debite in scadere.

  • Unda de viitura de pe Dunare se propaga in zona Calarasi-Tulcea

Unda de viitura de pe Dunare se propaga in zona Calarasi-Tulcea, unde nivelele sunt intr-o usoara crestere, nivelul maxim asteptat sambata la Galati fiind de 677 de centimetri, potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.