Meteorologii au anuntat un inceput de saptamana ploios. Hidrologii avertizeaza risc de viituri majore de duminica pana marti.

  • Cod rosu de inundatii pe raul Prut, in judetul Botosani, si pe Raul Negru, in Covasna
Hidrologii au instituit cod rosu de inundatii, duminica, pe raul Prut, pe sectorul Oroftiana - amonte Ac. Stanca Costesti, din judetul Botosani, si pe raul Negru, pe sectorul Reci - confluenta cu raul Olt, in judetul Covasna, avertizare valabila pana marti dupa-amiaza.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor a avertizat ca, in intervalul 27 iunie, ora 16.00 - 29 iunie, ora 16.00, vor fi inregistrate scurgeri importante pe versanti, torenti, inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de periocol, inundatie si atentie in bazinele hidrografice Crasna, Bega Veche, Mures, Olt, Prahova, Siret, Prut
.

Codul portocaliu
se instituie pe raul Siret, pe sectorul Siret - amonte Cosmesti si pe raul Suceava - jud. Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vrancea, pe Tarnava Mica si pe Tarnava Mare pe sectorul Sighisoara - Blaj - jud. Sibiu, Mures si Alba. De asemenea, se mentine codul portocaliu pe Oltul superior si mijlociu sectorul Tomesti-Sebes Olt si pe afluentii acestui sector de rau (Raul Negru amonte Reci, Homorodul Mare, Homorodul Mic, Varghis, Cormos, Ozunca, Baraolt), aferente judetelor Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu.

Codul galben
este mentinut pe Crasna - jud. Salaj si Satu Mare, Bega Veche, judetul Timis, pe raurile din bazinele superioare ale raurilor Prahova si Buzau- jud.Prahova si Buzau, pe Putna, Rm.Sarat, Trotus, Bistrita si Moldova, Barlad -jud.Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, Vaslui si Iasi, pe afluentii Prutului si pe Prut, pe sectorul Stanca Aval - Prisacani - judetele Botosani, Iasi, Vaslui si Galati.

De asemenea, a fost instituit cod galben pe raul Tarnava Mare, pe sectorul amonte Sighisoara - judetele Harghita si Mures, pe Tarnava, sector Mihalt - confl. Mures, pe Mures, sector confl. Tarnava - aval Alba Iulia - jud Alba, pe Cibin si pe raul Olt aval Sebes Olt - jud. Sibiu, Valcea si Olt.

  • ANM a emis o atentionare de precipitatii, pentru luni si marti, in judetele din nord-estul tarii
ANM a emis o atentionare de ploi valabila de luni dimineata pana marti, pentru judetele din nord-estul tarii, unde sunt asteptate precipitatii intre 20 si 40 de litri pe metru patrat, a anuntat directorul institutiei, Ion Sandu, intr-o videoconferinta a Guvernului cu prefectii.

"Atentie deosebita cantitatilor de precipitatii. E vorba de judetele din nord-estul tarii, Maramures, Suceava, Botosani, Bistrita, Harghita, Neamt, Iasi, Covasna, Vrancea, Galati, Vaslui si Bacau. In aceasta seara vom emite o atentionare incepand de maine, de la ora 9, pana marti", a spus seful Administratiei Nationale de Meteorologie. Avcesta a adaugat ca este posibil ca aceste regiuni sa nu mai fie afectate de precipitatii incepand de joi.

Citeste si:
Informare meteo de ploi si racire a vremii, de duminica pana marti
Informare meteo de ploi si...

Directorul Institutului de Hidrologie, Petre Stanciu, a anuntat la randul sau ca va fi emis un cod rosu de inundatie pe Prut, in sectorul Oroftiana - Radauti Prut fiind asteptat un al doilea varf de viitura, mai puternic decat primul. Acesta a atras atentia si asupra debitelor Dunarii, in special in zona Braila-Galati.

Ploile vor continua sa cada la inceputul saptamanii in majoritatea regiunilor. Sunt asteptate averse torentiale, descarcari electrice si rafale de vant in majoritatea regiunilor. Doar in sudul si sud-estul tarii ploile vor mai rare.

Vremea ramana racoroasa in toata tara, cu temperaturi maxime de 20 de grade in estul Transilvaniei, 22 de grade in Suceava, Bacau si Iasi, 23-24 la Sibiu si Cluj, 26 in Bucuresti, Giurgiu sau Craiova.

Ploile si descarcarile electrice vor fi prezente inclusiv in ziua de marti.

Bilantul inundatiilor: 85 de localitati afectate si o persoana decedata

Citeste si:
Informare meteo: Instabilitate atmosferica accentuata ce se va...
Informare meteo:...

Vremea in urmatoarele 3 zile

Avertizare de inundatii in 19 judete



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.