Ploile abundente de luni seara au provocat pagube in toata tara, cele mai afectate judete fiind Cluj, Tulcea si Mehedinti. Terenuri agricole, cladirile unor institutii publice, dar si drumuri si sute de gospodarii din 32 de localitati de pe raza a 10 judete au fost afectate de furtunile si inundatiile de luni.

"Au fost afectate locuinte, curti, anexe gospodaresti, institutii publice, agenti economici, terenuri agricole, strazi, un drum european, doua nationale, un drum judetean, portiuni de cale ferata, poduri, podete si punti din 32 de localitati de pe raza a 10 judete (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Mehedinti, Mures, Neamt, Salaj, Suceava si Timis)", potrivit Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

  • Zeci de case au fost inundate in Mehedinti

Ploile abundente de luni seara din Mehedinti au inundat 19 gospodarii, doua societati comerciale, precum si pasajul de trecere a frontierei de la Portile de Fier I, relateaza NewsIn. Totodata, din cauza precipitatiilor abundente, Drumul Judetean 607 C Podeni - Malarisca a fost inchis circulatiei, iar in localitatea Vanju Mare pompierii au interventi pentru evacuarea apei din cinci gospodarii.

La Drobeta Turnu Severin a plouat necontenit, circa sase ore, aici inregistrandu-se cantitati de precipitatii de 50 l/mp. Traficul a fost restrictionat pe DE 70, la iesirea din Severin spre Timisoara, iar din cauza volumului mare de apa, in carosabil, pe prima banda de circulatie, a aparut un crater de aproape trei metri in diametru.

„S-a intervenit, iar la orele 22,00 groapa era acoperita. In acest sector de drum, s-a acumulat o cantitate mare de apa intr-un timp foarte scurt de timp, apa provenita de pe Serpentina Rosiori, dar si cea venind dinspre Bulevardul Alunis. Fac precizarea ca nu canalizarea este de vina in zona”, a precizat seful serviciului pentru situatii de urgenta de la nivelul Primariei Drobeta Turnu Severin, Constantin Nasaramba.

  • Sute de case si hectare de teren au fost inundate in judetul Cluj

Sute de case si hectare de teren au fost inundate, in cursul noptii de luni spre marti, in judetul Cluj, iar intr-o localitate au ramas izolate 14 familii, dupa ruperea unui podet. In tot judetul, 600 de gopodarii si case au fost inundate, iar cele mai afectate zone sunt orasul Huedin - unde au fost inundate 250 de case si 250 ha livezi si gradini - municipiul Turda si comuna Sancraiu, unde au fost inundate cate 50 de gopodarii in fiecare, iar in localitatile Calatele, Calata si Poieni cate 80 de gospodarii.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Tot in judetul Cluj, au fost surprinse de ape trei persoane, la cariera Morlaca din comuna Poieni. In urma actiunii de salvare au fost recuperate in siguranta doua dintre acestea, una fiind dusa de curentii puternici. O alta victima a inundatiilor este o femeie de 84 de ani din Apahida. Aceasta iesit din curte si i s-a facut rau, inecandu-se in apa de jumatate de metru din fata casei, potrivit Realitatea tv.
De asemenea, angajati ai primariei Poieni au salvat trei copii ramasi izolati pe un pod la cariera Poieni.Din cauza viiturii, la iesirea din oras, pe DE-60, este blocata circulatia.

Mai mult, in comuna Sancraiu sunt afectate 68 de case si anexe, 120 hectare teren arabil si fanete, un pod si o punte de trecere pietonala.
Podul de legatura intre localitatile Calata si Manastireni a fost distrus, circulatia fiind blocata, de asemenea, in timp ce un pod s-a surpat peste paraul Domos, fiind afectate 20 de case. 14 familii din satul Cerbesti, comuna Poieni au fost izolate in urma distrugerii unui podet de legatura.

Citeste si:
Schimbări pentru șoferi: „Amiabila” în caz de accident se va face...
Schimbări pentru șoferi:...

Echipaje ale Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj si ale serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta actioneaza in continuare pentru limitarea efectelor inundatiilor.

"Incepand de luni, ISU Cluj a intervenit pentru a remedia efectele inundatiilor cu noua echipe, sase motopompe, sapte autospeciale si o barca de salvare cu scafandri, care il cauta pe un tanar de 23 de ani luat luni de viitura in satul Morlaca, unde acesta a incercat sa traverseze E60 cu o masina, desi drumul era puternic afectat de viituri. Cand apa va scadea vom interveni la Cerbesti. Sunt intrerupte si caile de comunicatii catre satele Valea Draganului si Lunca Visagului, dupa surparea unui podet care facea legatura cu E60. Echipajele regiei de drumuri cCuj lucreaza acolo"
, a declarat Inspectorul sef al ISU Cluj, Vasile Somlea.

Citeste si:
ANM: Patru județe, sub cod roșu de vreme severă. Va ploua într-o zi...
ANM: Patru județe, sub cod...

  • Strazi inundate si masini luate de apa in urma unei furtuni de scurta durata in municipiul Tulcea

''Centrul orasului a fost inundat in urma unei furtuni. Cateva persoane au solicitat sprijinul ISU. Cateva masini au fost luate de apa, iar cateva spatii comerciale au fost inundate. Vom interveni cu doua autopompe si patru autospeciale cu 30 de pompieri''
, a precizat Daniela Rotaru de la ISU Tulcea, potrivit Realitatea.

In intervalul orar 10.45 - 11.30 in zona Municipiului Tulcea au fost averse torentiale, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice si conditii de grindina.

Avertizare cod galben de ploi torentiale

Judetul Arad: La nivelul judetului Arad au fost inregistrate inundatii in peste 15 localitati, fiind afectate sase cartiere, trei orase (Ineu, Pancota si Chisineu-Cris), precum si comunele Sicula si Zarand. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 40 de case, 42 pivnite, curti si gospodarii, patru hale industriale, precum si pentru decolmatarea santurilor de scurgere. Pompierii au evacuat 40 de persoane din localitatea aradeana Nadab, dupa ce casele lor au fost afectate de inundatii, doua imobile fiind in pericol de a se prabusi. Conform Prefecturii Arad, persoanele evacuate vor fi cazate la Caminul Cultural din Nadab, unde le vor fi asigurate saltele, paturi si hrana pentru minim 48 de ore. "In prezent se fac demersuri pentru a suplimenta efectivele apartinand ISU, pentru a incarca sacii cu nisip necesari evitarii propagarii apei in zonele cu imobile neafectate“, a declarat Ramona Cretu, purtator de cuvant al Prefecturii Arad.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Judetul Alba: au fost inundate sapte institutii publice, 60 de strazi, subsolurile, curtile si pivnitele a peste 110 imobile. De asemenea, trei acoperisuri au fost deteriorate, iar mai multi copaci au cazut pe masini.

Judetul Salaj
: au fost inundate, in municipiul Zalau, subsolurile si curtile a peste 50 de case si blocuri si a sase obiective socio-economice, iar in orasul Jibou subsolurile a doua case.

Judetul Suceava:
au fost inundate, in municipiul Suceava, subsolurile a 17 locuinte si a patru obiective socio-economice, iar in orasul Frasin 10 locuinte. De asemenea, pe raza comunei Prisaca Dornei, din cauza colmatarii caii ferate pe o lungime de circa 50 m, au fost blocate trei trenuri.

Judetul Timis:
ploaia torentiala a inundat majoritatea pasajelor din municipiul Timisoara si s-a intervenit in 52 de cazuri pentru evacuarea apei din subsolurile gospodariilor, spitalelor, scolilor, caminelor si agentilor economici, dar si pentru degajarea partii carosabile de copacii cazuti.

Judetul Bihor:
In urma prognozarii depasirii cotei de inundatie pe raul Crisul Repede, in zona comunei Vadu Crisului, si a producerii de inundatii, ISU Bihor a evacuat preventiv 280 de persoane din localitatea Balnaca, care locuiau intr-o zona expusa la inundatii. Ca urmare a revarsarii apelor, au fost inundate 16 hectare teren agricol si fanete in localitatile Vadu Crisului si Grosi, iar DJ 108I din localitatea Lorau a fost inundat pe o lungime de circa 500 m. La aceasta ora, potrivit IGSU, apele sunt in retragere, pericolul unor noi inundatii fiind redus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.