Ministrul Sanatatii a aprobat rezultatul anchetei la Spitalul de Urgenta Slatina, in cazul baiatului care a decedat in urma unei fracturi de antebrat. Copilul a fost victima medicilor "indolenti si lipsiti de responsabilitate", releva raportul.

Comisia de control a ministerului a facut o verificare atat din punct de vedere organizatoric si administrativ, cat si din punct de vedere al exercitarii actului medical. Cseke Attila, ministrul Sanatatii a aprobat propunerea de sesizare a Comisiei de disciplina din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina cu privire la incalcarea atributiilor din fisa postului de catre medicul ortoped de garda si seful sectiei de chirurgie si ortopedie infantila, cu recomandarea desfacerii contractului de munca.

  • Concluziile controlului indica urmatoarele nereguli:

Pacientul nu a beneficiat de consult medical de specialitate corect la internarea in Sectia Ortopedie si Chirurgie Pediatrica si nici pe perioada spitalizarii, intre 23-26 mai 2010; nu a primit tratament adecvat situatiei patologice in care se afla si nu a fost supravegheat corespunzator pe toata perioada spitalizarii. Pacientul a fost externat in conditii improprii, in baza unei interpretari eronate a unei simple radiografii fara a fi si examinat la externare.

Mai mult, in momentul agravarii starii generale (la a doua internare - 26 mai 2010, orele 23.45) pacientul a fost operat, dar optiunea terapeutica chirurgicala (fasciotomie loja anterioara antebrat) a fost insuficienta pentru evolutia grava a pacientului. Protocolul operator descris arata faptul ca medicul curant a avut la dispozitie in acel moment toate datele necesare pentru alegerea unei alte indicatii terapeutice (amputatie).

Momentul operatiei de amputare din data de 27 mai 2010 a fost tardiv, ca si decizia de transfer a pacientului catre un spital superior. In raportul de control se subliniaza faptul ca in momentul internarii, medicul de garda a ignorat situatia medicala a pacientului si nu a respectat deontologia medicala si fisa postului. Medicul nu a predat cazul garzii urmatoare si nici medicilor sectiei in care a decis efectuarea internarii.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

  • Medicii de la Spitalul Judetean Slatina, "indolenti si lipsiti de responsabilitate"

Tot in raport, se specifica faptul ca in momentul internarii copilului, Spitalul Judetean de Urgenta Slatina detinea intreaga logistica necesara rezolvarii in conditii de siguranta a cazului. Mai mult, spitalul avea in dotare atat medicatia, cat si materialele sanitare necesare. Astfel, comisia de control a MS a stabilit faptul ca ambii medici, atat medicul ortoped care era de garda, cat si seful sectiei de chirurgie si otopedie infantila au incalcat prevederile din fisele posturilor pe care le detin in spital.

Deoarece din punct de vedere al judecarii cazurilor de culpa medicala Ministerul Sanatatii nu are atributii, s-a sesizat Colegiul Medicilor din Romania cu privire la posibilele incalcari ale deontologiei profesionale de catre cei doi medici.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

“Am discutat cu echipa de control din care au facut parte experimentati medici primari de chirurgie si ortopedie pediatrica si medici de terapie intensiva si toti au confirmat ca, in acest caz, indolenta si lipsa de responsabilitate au dus la acest final tragic. Am aprobat cele mai dure decizii pe care mi le permite legea. Dupa studierea raportului comisie de control a MS, comisia de disciplina a spitalului va trebui sa ia decizia cea mai corecta raportata la gravitatea efectelor produse”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.