Profesorii din toata tara vor intra in greva generala pe termen nelimitat, incepand din 31 mai, urmand sa boicoteze si examenele nationale, au hotarat miercuri birourile operative ale celor patru federatii sindicale din educatie.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret”, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Nationale "Alma Mater” au decis si ca profesorii sa participe pe 19 mai la protestul de amploare organizat in Capitala de celelalte confederatii sindicale ale bugetarilor, relateaza NewsIn.

  • Profesorii boicoteaza examenele nationale

Totodata, profesorii nu vor mai pune notele de evaluare in catalog si vor boicota examenele de sfarsit de an.

Birourile operative ale celor patru federatii sindicale reprezentative din educatie s-au reunit astazi, la ora 10.00, la Colegiul Gheorghe Lazar din Capitala, pentru a stabili urmatoarele forme de protest, potrivit secretarului general al FSLI, Liviu Pop.

  • Protestele profesorilor

Aproximativ 200 de profesori s-au strans marti si miercuri in fata Palatului Parlamentului pentru a protesta, intre orele 10.30 si 12.30, nemultumiti de masura de reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, cat si fata de anumite prevederi din Legea Educatiei.

Astfel, membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret”, Federatiei Educatiei Nationale si Federatiei Nationale "Alma Mater” au anuntat ca vor organiza in zilele de 11, 12, 13, 18, 19 si 20 mai actiuni de pichetare in fata Palatului Parlamentului, pe trotuarul din fata Parcului Izvor.

La manifestatii vor participa zilnic, au anuntat sindicalistii, aproximativ 200 de persoane. Profesorii sunt nemultumiti de intentia Guvernului de a reduce salariile din sectorul bugetar cu 25% si de o serie de dispozitii din proiectul Legii Educatiei (pierderea titularizarii, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, politizarea excesiva a sistemului), dar si de sistarea platii unor sporuri existente in contractele colective de munca si reducerea a 15.000 de posturi din invatamantul peruniversitar, incepand cu 1 septembrie.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

  • Funeriu ii invita pe sindicalistii din educatie la consultari

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca ii va invita joi la discutii pe liderii sindicali din invatamant si le-a adresat profesorilor rugamintea de a nu da curs solicitarii sindicatelor de a declansa greva generala pe 31 mai.

"In urma declaratiilor liderilor sindicali care au spus ca vor declansa o greva generala pe data de 31 mai ii vom invita maine (joi -n.r.) la discutii si din punctul nostru de vedere este foarte important sa nu perturbam acest an scolar si rugamintea noastra fata de profesori este sa nu dea curs acestei solicitari a sindicatelor si sa terminam acest an scolar in conditii optime", a spus Funeriu.

"Noi consideram ca nu este corect fata de copii , nu este corect fata de parinti sa blocam un an scolar pentru ca Romnnia trece printr-o situatie dificila. Cred ca prin solidaritate care trebuie sa existe in Romania putem sa mergem mai departe si sa rezolvam aceasta situatie", a pledat Funeriu, subliniind ca masurile de protest nu vin in sprijinul nimanui.

Citeste si:
Examen in vacanta pentru elevii bucuresteni
Examen in vacanta pentru...

"Prin urmare solicit sindicatelor sa discutam sa vedem care sunt cele mai bune solutii pe care le putem gasi sa nu perturbam acest an scolar. Stim cu totii ca bacalaureatul este un moment important in viata oricarui elev si dorinta noastra este sa ducem acest an scolar la bun sfarsit in cele mai bune conditii", a conchis ministrul.

Citeste pe acelasi subiect:

Profesorii, studentii si agricultorii, "la proteste"

"Dureros": Alte masuri de austeritate pentru romani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.