Cei sase membri ai lotului olimpic de matematica s-au intors in tara incarcati de medalii

Echipa Romaniei a obtinut o performanta istorica la Olimpiada Internationala de Matematica (OIM) din Mexic: primul loc in Europa si locul al doilea in lume, dupa China, din 93 de natiuni participante. Elevii romani au obtinut patru medalii de aur, una de argint si una de bronz. Ei s-au luptat nu numai cu problemele de matematica, ci si cu uraganul Emily, care a afectat continentul american. Din aceasta cauza, cei sase medaliati s-au intors din Mexic abia joi seara, cu o zi intarziere fata de programul stabilit.

Ne-am facut singuri probleme

Olimpicii au fost intampinati pe aeroport de parinti, prieteni si reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii. "Subiectele au fost mai simple decat in anii trecuti, dar competitia a fost mai dura, pentru ca limita de punctaj pentru medalia de aur a fost mai ridicata", ne-a declarat unul dintre posesorii aurului, Adrian Zahariuc, elev in clasa X-a la Colegiul National "Ferdinand I" Bacau. El spune ca s-a indragostit de matematica pentru ca "este o stiinta perfecta". Medalia de aur obtinuta in acest an este a treia din palmaresul lui, dar prima la un concurs de o asemenea anvergura. "Am obtinut cel mai mare numar de medalii de aur din ultimul deceniu.

Ultima data cand Romania a luat patru medalii de aur a fost in 1993", ne-a declarat Cristian Alexandrescu, inspector de matematica in MEC si insotitorul lotului. Doua dintre problemele pe care le-au avut de rezolvat competitorii au fost propuse de Romania. "Culmea este ca tocmai la aceste probleme ai nostri au obtinut cel mai mic punctaj", spune Cristian Alexandrescu.

Ingredientele: multa munca si putin talent

Un alt medaliat cu aur, Bogdan Andrei Ungureanu, elev in clasa a X-a la Colegiul National "Traian", din Drobeta-Turnu-Severin, ne-a declarat ca ingredientele pentru realizarea acestei performante au fost "multa munca si putin talent". El participa la concursuri internationale inca din clasa a VIII-a, iar anul trecut a intrat in posesia unei medalii de argint. "Este un volum imens de munca. Uneori neglijez celelalte materii, dar am noroc ca profesorii sunt intelegatori", ne-a marturisit el.

Gabriel Kreindler, elev in clasa a XI-a la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu", din Bucuresti, participa la OIM pentru a treia oara, dar si pentru el este prima data cand obtine aurul. "Imi place matematica. Uneori ma gandesc la o problema si pe strada sau in tramvai", spune el. Dragos Michnea, elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Gheorghe Sincai", Baia Mare, cel de-al patrulea medaliat cu aur, spune ca lucreaza la matematica circa opt ore zilnic. Dragos a pierdut deja socoteala medaliilor de aur. Numai in acest an a obtinut doua. Tatal lui povesteste ca, inca din clasa I, socotea cu numere negative.

Romania - prima gazda a olimpiadei, in 1959

Olimpiada de Matematica, cea mai importanta competitie in domeniu, se afla la cea de-a 46-a editie. Prima editie a concursului a avut loc in 1959 si a fost gazduita de tara noastra. Editia din acest an a adus la start peste 500 de concurenti din 93 de tari.

Olimpicii iau drumul SUA

VIITOR

Dragos Michnea si Gabriel Kreindler se pregatesc sa fie studenti in America
Dragos Michnea a sustinut deja testele SAT pentru admiterea la Maussachussets Institute of Technology (MIT) sau Princeton, iar Gabriel Kreindler a fost deja acceptat la Princeton. Adrian Zahariuc ne-a marturisit ca este prea devreme sa se gandeasca la facultate deoarece este abia in clasa a X-a, iar Andrei Ungureanu ia in calcul variantele Harvard, Princeton sau MIT, fara a exclude insa o facultate de matematica din Romania.

Ei vor urma calea olimpicilor din anii trecuti, care s-au indreptat tot catre SUA. Andrei Negut, medaliat cu aur la Atena, in 2004, si Ana Caraiani, medaliata cu aur, in 2003 la Tokyo, ambii studenti la Princeton, sunt doar doua exemple. Unii dintre olimpicii anilor '80 sunt acum profesori in SUA. Intre ei se afla Adrian Zaharescu, profesor la Harvard, si Victor Nistor, profesor la Universitatea Pensylvania.

"Dupa '90, cea mai mare parte a laureatilor OIM, dar si a fostilor laureati au plecat in SUA. In ultimii ani au inceput sa se intoarca, avand in spate cariere de prestigiu in universitati americane", ne-a declarat inspectorul Cristian Alexandrescu. Lotul din acest an a fost antrenat de sapte fosti olimpici din anii '70, care acum lucreaza in universitati din Romania: Radu Gologan, Dan Schwarz, Mihai Baluna si Barbu Berceanu. Si ei s-au intors dupa ce au avut cariere in strainatate. In mediile academice internationale, Romania este recunoscuta ca o tara ce da matematicieni de inalta clasa, alaturi de China si tarile din fosta Uniune Sovietica.

Olteanul de aur

Pentru olimpiada de anul acesta, Andrei Ungureanu s-a pregatit doua saptamani inainte
Profesorii unuia dintre cei sapte tineri matematicieni medaliati in Mexic sunt de parere ca distinctia obtinuta de Andrei Razvan Ungureanu, din Drobeta-Turnu- Severin, a ajutat ca tara noastra sa se pozitioneze pe locul sapte in clasamentul general pe natiuni. "Am reusit cea mai buna clasare din istoria Romaniei, la o astfel de competitie", spune Manuela Praja, directoarea Colegiului National "Traian", care este de parere ca Andrei Ungureanu devine astfel cel mai de succes produs din ultimii ani al scolii mehedintene de matematica.

Andrei Ungureanu a ajuns la Colegiul National "Traian" in clasa a IX-a. "Eu il stiam cu un an mai devreme, de cand faceam pregatire cu el, si inca de atunci m-a impresionat. Mi-am dat seama ca trebuie sa trec la probleme de clasa a X-a, caci cele de clasa a VIII-a erau prea simple pentru el. In timp ce citea enuntul, scria deja si rezolvarea. Dar totul cu un aer foarte firesc, fara infatuare", spune profesoara Manuela Praja, care se declara uimita de viteza cu care calculeaza Andrei Ungureanu.

Oferte de la universitati americane

Chiar daca este laureat al mai multor concursuri internationale de matematica si fizica, obtinand sase medalii, Andrei se pare ca a ramas un copil modest, care a stiut sa pastreze relatiile cu colegii de clasa. "Este iubit de colegi si este recunoscut ca un lider atat in clasa, cat si in scoala. Se mai duce si la chefuri, dar nu exagerat", mai spune Manuela Praja. Pasionat si de literatura, Andrei se pare ca are totusi un talent deosebit pentru stiintele exacte. "Pentru olimpiada de fizica s-a pregatit doar cu doua saptamani inainte si a iesit pe locul intai. Este un baiat fenomenal", crede profesoara sa.

Pe cand era in clasa a X-a, tanarul severinean a primit o oferta de a urma cursurile clasei a XI-a in- tr-o universitate americana, Exeter Academy, din New Hampshire. A refuzat-o insa. Se pare totusi ca, la terminarea liceului, situatia va sta cu totul altfel. "Am vorbit cu el si pare inclinat sa mearga in strainatate dupa terminarea liceului. De altfel, toti membrii lotului olimpic de matematica al Romaniei au aceasta optiune", sustine profesoara Manuela Praja.

Un copil minunat

Mandri de baiatul lor, parintii nu pot sa-l caracterizeze in prea multe cuvinte. "Este un copil minunat. Cam atat pot sa va spun si nu doar pentru ca este baiatul meu. Chiar acum il astept sa se intoarca din Mexic, imi este dor sa il revad", ne-a spus in urma cu doua zile tatal lui Andrei, Octavian Ungureanu, care ne mai dezvaluie o alta pasiune a fiului sau. "Ii place foarte mult sahul. Trebuia sa mai ia doar o norma pentru a obtine categoria intai. In ultima perioada nu s-a mai preocupat insa foarte mult de sah. A acordat o importanta mult mai mare matematicii".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.