Romania ar putea intra, din nou, sub incidenta codului rosu pentru aviatie astazi, incepand cu ora 9.00, in urma informatiilor primite de autoritati de la Centrul de prognoza a evolutiei norului de cenusa vulcanica de la Londra.

"Centrul de prognoza a evolutiei norului de cenusa vulcanica de la Londra ne-a transmis recent date de ultima ora privind evolutia norului in zona Europei si conform acestor materiale apreciem ca miercuri dimineata, in jurul orei 9.00, s-ar putea ca Romania sa intre din nou sub incidenta codului rosu pentru aviatie", a declarat marti seara, la Realitatea TV, Aurora Bell, director de prognoza la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), relateaza NewsIn.

Norul de cenusa a parasit Romania, au anuntat reprezentantii Ministerului Mediului, dar un altul se apropie amenintator, astfel ca autoritatile ar putea impune din nou Cod Rosu in aviatie. In ceea ce priveste cantitatea particulelor de cenusa din atmosfera, specialistii spun ca aceasta s-a diminuat, informeaza Realitatea.net.

Conform informatiilor furnizate marti, de Ministerul Mediului, norul de cenusa vulcanica va fi in afara Romaniei pana la sfarsitul zilei de miercuri, ora 21.00.

"Potrivit prognozei de la Centrul international de avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica (London Volcanic Ash Advisory), norul va fi in afara Romaniei pana la sfarsitul zilei de maine, 21 aprilie, ora 21:00, cand va fi la vest de tara noastra. In urmatoarele doua zile, circulatia aerului nu va favoriza deplasarea norului inspre Romania", a spus secretarul de stat pentru mediu din Ministerul Mediului si Padurilor, Mircea Ioan Cotosman, in cadrul unei declaratii de presa la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, de la minister.

Mircea Ioan Cotosman a mentionat ca, pe viitor, este posibil ca norul sa revina si ca aceasta sa fie doar o pauza, dar a precizat ca nu pot fi facute estimari legate de directia de deplasare a norului.

Oficialul de la Mediu a precizat ca trecerea norului de cenusa vulcanica pe teritoriul Romaniei nu a afectat calitatea aerului.

"S-au realizat prelevari de precipitatii. Rezultatele preliminare conduc la concluzia ca nu s-au inregistrat precipitatii cu un caracter puternic acid. Urmeaza proceduri standard de analiza in laborator privind calitatea precipitatiilor, rezultatele urmand a fi comunicate dupa analizarea acestora", a mai spus Cotosman.

Secretarul de stat din Ministerul Mediului a subliniat totodata ca, din informatiile transmise de organismele de specialitate, rezulta ca in urmatoarele doua zile nu vor fi depasiri ale concentratiilor de poluanti la sol pe teritoriul Romaniei.

La randul sau, Aurora Bell, director de prognoza la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a precizat ca in prezent norul este in afara Romaniei si ca, daca vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda ar mai erupe iar, atunci va fi afectata partea de nord a Europei.

Ea a mai spus ca, in prezent, norul de cenusa vulcanica este la 4.000 m altitudine, dar a precizat ca factorii necunoscuti tin de cat va erupe vulcanul, cand anume si pana la ce inaltime.

Citeste pe acelasi subiect:

Eruptia vulcanului din Islanda s-a intensificat.

Haos in aeroporturi dupa "plecarea" norului.


O alta eruptie vulcanica in Europa?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.