Personalul medical din maternitatile din Romania se ingrijeste putin sau deloc de confortul si starea psihica a femeilor care nasc.
Femeile din Romania trec prin umilinte inimaginabile in sala de nasteri. Acolo, intr-un decor de abator, asistentele fugaresc gravidele ca sa le taie lenjeria intima, pentru ca apoi sa le oblige sa stea ore in sir in pat cu somoioage de vata intre picioare.

Blogul-Medusei.ro scrie despre abordare super medicalizata a nasterii, atunci cand acest eveniment ar trebui sa fie privit ca un fapt normal al vietii. Pretextul articolului scris de catre Tudorina Mihai, membra a Centrului FILIA, este cartea aparuta la Polirom„Nasterea. Istorii traite” coordonata de Mihaela Miroiu si Otilia Dragomir, unde sunt istorisite povesti sinistre ale nasterii in conditii de spital in Romania.

Pacientele sunt lasate singure, panicate si exasperate, fara sa li se ofere nici cele mai elementare informatii despre ce li se intampla si ce injectii li se fac, paciente care din cauza manevrelor invazive si brutale pierd orice control asupra propriului corp, asistente care se rastesc si dau ordine si nu in ultimul rand medici care introduc, fac, taie, scot, cos, fara sa dea prea multe explicatii.

La acestea se adauga umilinta de a da spaga in toate partile pentru a beneficia de atentie, lipsa contactului cu nou nascutul in primele ore de la nastere, cu exceptia catorva clipe imediat dupa aducerea lui pe lume, si interzicerea tatalui de a lua parte la nasterea propriului copil. Exista maternitati in Romania in care in continuare tatii sunt tinuti la distanta, undeva in curtea spitalului, neavand acces nici macar pe culoare. Nasterea este in fond tratata ca o boala, iar femeia in travaliu precum o bolnava, scrie autoarea Blogului Medusei.

  • Exemplul Olandei

Aceasta abordare super medicalizata a nasterii trebuie sa se schimbe si este in curs de schimbare in tarile civilizate, in special in tarile nordice si anglo-saxone, dar din ce in ce mai vizibil si in tarile latino-americane.

In aceste tari, nasterile au inceput sa fie tratate ca procese naturale care trebuie lasate sa se desfasoare cu interventii medicale minime, intr-un mediu prietenos, in prezenta partenerului si a persoanelor dragi gravidei. Nasterile care decurg fara probleme sunt asistate doar de moase, medicii intervenind numai in cazurile speciale, scrie Tudorina.

In Olanda, de exemplu, exista 2300 de moase si 800 de medici ginecologi destinati nasterilor, asta pentru ca prezenta medicilor este impusa numai in cazurile in care apar complicatii. Peste 30% din bebelusii din aceasta tara sunt nascuti acasa. Daca nasc la spital, femeile au posibilitatea sa aleaga diferite pozitii pentru a naste: in picioare, ghemuite, pe pat, in apa, etc. O nastere umanizata inseamna si limitarea administrarii de substante care induc si accelereaza travaliul doar la cazurile strict necesare, la fel si recurgerea la epiziotomie, forceps, vacuum, etc. pentru facilitarea expulzarii fatului. Mai presus de toate se acorda o atentie speciala starii psihice si participarii active a femeii la nasterea propriului copil.

Linkuri utile:

  • "Jurnal de saracina in doi", blogul unde o mamica relateaza istoria traumatizanta a nasterii bebelusului ei, cand de fapt aceasta trebuia sa fie cel mai fericit moment al vietii ei.
  • The Business of Being Born, un film documentar despre cum nasterea a intrat in sistemul medical, ceea ce a facut ca mamele sa uite treptat, sau chiar sa le fie frica de alternativa nasterii pe cale naturala.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.