Ieri a fost celebrata Ziua Internationala a romilor. Sarbatoarea isi are originea in Congresul International al romilor din 1971, organizat la Londra, cand romii s-au reunit in prima lor asociatie internationala, pentru a adopta steagul si imnul comun.
Imnul vorbeste despre Holocaustul romilor in Europa iar steagul lor este o reprezentare a cerului si a pamantului. Istoria acestui neam a fost de altfel, traversata de multe nedreptati. Aceasta comunitate a fost de cele mai multe ori marginalizata, romii traind in saracie si in excludere sociala.

In Uniunea Europeana traiesc intre zece si doisprezece milioane de romi, iar majoritatea sufera din cauza lipsurilor materiale, ceea ce duce la o perceptie publica negativa, bazata pe ignoranta si stereotipie. Integrarea romilor devine cu atat mai dificila.

In Romania se afla cea mai mare comunitate de romi din Europa. Conform recensamantului din 2002, acestia reprezinta 5% din totalul populatiei.

Problematica roma este una foarte complexa, iar odata cu intrarea Romaniei in UE, aceasta a ajuns pe agenda politica si sociala a tarilor vestice, care se confrunta cu diverse infractiuni savarsite de catre membri ai comunitatii rome, ceea ce usureaza stigmatizarea acestora. Integrarea romilor ramane o mare provocare pentru societatea europeana.

Comisia Europeana a lansat un reportaj in care arata ca, in ciuda tuturor exemplelor negative despre comunitatea roma, prezente in presa din intreaga lume, exista si reprezentanti ai romilor care doresc sa se integreze, sa traiasca si sa fie respectati, in sanul comunitatilor din care fac parte.

Ii cunosti cu adevarat pe romi?


  • Banca Mondiala: Romania pierde anual aproape 1 miliard euro din neintegrarea romilor in economie

Costurile economice anuale din excluderea romilor se cifreaza la 887 milioane euro in Romania, iar pierderile fiscale anuale se ridica la 202 milioane euro, potrivit unui studiu efectuat de Banca Mondiala, in Bulgaria, Cehia, Romania si Serbia, arata NewsIn.

"Costurile economice anuale variaza intre 231 milioane euro in Serbia, 367 milioane euro in Cehia, 526 milioane euro in Bulgaria, pana la 887 milioane euro in Romania. Aceste costuri reprezinta limite inferioare, stabilite pe baza estimarilor oficiale cu privire la populatie. In cazul in care se utilizeaza si estimari superioare ale numarului de cetateni, conform altor surse, atunci pierderile economice agregate se ridica la 5,7 miliarde euro"
, estimeaza Banca Mondiala, in studiul "Costurile Economice ale Excluderii Romilor".

Romania inregistreaza cea mai mare pierdere a productivitatii, ca urmare atat a numeroasei populatii rome, cat si a discrepantelor de productivitate mari dintre romi si romanii majoritari, se arata in acelasi document.

  • Romii, discriminati inca din scoala

Eforturile de integrare a romilor trebuie sa cuprinda intregul ciclu de viata, incepand de la primii ani de gradinita, continuand cu educatia integrata pentru copii, locuri de munca pentru adulti si ingrijirea batranilor. Comunitatile rome reprezinta o parte integranta a luptei noastre impotriva saraciei si a lipsei de locuri de munca.

Romii nu au nevoie de o piata separata a fortei de munca, nu au nevoie de scoli care continua segregarea copiilor romi si nu doresc ghetouri renovate pentru romi. Obiectivul nostru este acceptarea romilor in conditii de egalitate, integrarea lor in societate. Fondul Social European reprezinta un instrument puternic de sustinere a acestei abordari transante”, a subliniaza László Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Statele UE, "la apel" pentru integrarea romilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.