Statul roman a fost condamnat de judecatorii CEDO sa ii plateasca 6.500 de euro daune unei femei al carei fiu, in varsta de 19 ani, a murit in 1994 din cauza conditiilor de detentie si a proastei ingrjiri medicale din centrul de corectie pentru minori in care fusese inchis.
Potrivit plangerii depuse la CEDO de Floarea Pop, fiul acesteia, Radu, a fost arestat in iulie 1992, la varsta de 17 ani, sub acuzatia de furt. In ianuarie 1993, a fost incarcerat la Centrul de reeducare pentru minori din Gaesti, fiind condamnat in iunie 1993 la o pedeapsa de 2 ani si sase luni de inchisoare.

Radu a fost diagnosticat cu tuberculoza si pneumonie, fiind internat ulterior la Spitalul Penitenciar Jilava. Pe 11 ianuarie 1994, a fost eliberat conditionat, iar trei zile mai tarziu ajunge in stare grava la spitalul Filaret, unde doctorul care l-a consultat l-a diagnosticat cu anemie severa, insuficienta renala si retard psihic. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca tuberculoza de care suferea debutase in august 1993, dar si ca pacientul nu mai avea masa musculara si nu mai era capabil sa stea in picioare sau sa se deplaseze. In ciuda ingrijirilor medicale primite, Radu a murit pe 21 ianuarie 1994.

In februarie 1994, Floarea Pop, mama lui Radu, a cerut Ministerului Justitiei sa inceapa o ancheta pentru a determina cine este responsabil pentru moartea acestuia, pe care femeia o punea pe seama batailor primite in centrul de reeducare, a dusurilor cu apa rece, dar si pe seama hranei insuficiente, femeia sustinand ca fiul sau ajunsese sa cantareasca 30 de kilograme la o inaltime de aproximativ 1,87 m.

Femeia a dat in judecata Ministerul Justitiei in ianuarie 1998, sustinand in actiune ca fiul sau nu primise ingrijirea medicala necesara in momentul incarcerarii in centrul de la Gaesti. Initial, cererea lui Pop este respinsa de magistratii unei judecatorii din Bucuresti, pentru ca instanta superioara sa decida rejudecarea cazului.

Procesele au luat sfarsit abia in 2005, cand instanta i-a dat dreptate femeii si aobligat ministerul, in solidar cu autoritatea care administreaza penitenciarele din Romania, sa ii plateasca acesteia 140 de milioane de lei vechi daune morale, suma primita ulterior de Floarea Pop de la autoritati. CEDO considera ca procesul intentat de Floarea Pop in instantele din Romania, a durat prea mult, fiindu-i incalcat dreptul la un proces de o durata rezonabila, dar si dreptul de a fi despagubita in cazul in care un drept i-a fost incalcat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.