In urma discutiilor cu fermierii, reprezentantii MADR au spus ca doar o parte din cererile acestora pot fi rezolvate, cum ar fi diminuarea accizei la motorina si plata restantelor, iar liderul Agrostar acuza autoritatile ca nu vor sa acorde bani agriculturii, amenintand cu proteste si blocarea drumurilor.

Adrian Radulescu a precizat ca pentru celelalte revendicari poate face acte normative, dar nu exista finantare.

Referitor la reducerea accizei la motorina la 1,16 lei pe litru, Radulescu a spus ca actul normativ se afla in avizare la Ministerul de Finante, masura putand fi aplicata din semestrul al doilea din acest an.

Despre platile pe suprafata restante, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a explicat ca se va incerca achitarea acestora pana la sfarsitul lunii mai. „Le-am explicat ca anul trecut pe vremea asta nu era platit nici un ban, acum 787.000 fermieri cu primit 70% din avansul platilor pe suprafata pana la 31 decembrie 2009, alti 580.000 sunt buni de plata, 380.000 fermierii au primit banii integral, alti 280.000 vor primi banii in aceasta luna si credem ca vom finaliza platile pana la sfirsitul lunii mai”, a explicat Radulescu.

Acesta a adaugat ca subventiile din bugetul de stat ar putea fi achitate pana la sfarsitul lunii aprilie, fiind dependente de fondurile acordate de Ministerul Finantelor Publice. „Banii pentru legea 150, pentru carnea de porc si cea de pasare, pentru Sapardul romanesc si celelalte sume restante vrem sa ii achitam in luna aprilie, dar tin de cat de repede primim banii de la Ministerul Finantelor Publice”, a mai spus secretarul de stat.

Legat de reducerea la 5% a TVA-ului pentru alimente, Adrian Radulescu a spus ca aceasta este o masura ce poate fi luata de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, nu de cei de la Agricultura.

In ceea ce priveste subventiile pentru irigatii, reprezentantul MADR a mentionat ca acesta este o revendicare ce nu poate fi solutionata, deoarece tratatul de aderare nu permitea acordarea acestora decat pana in 2009.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Referitor la notificarea de urgenta a ajutorului de minimis de pana la 15.000 euro, pentru sustinerea sectorului legume-fructe, Adrian Radulescu a spus ca MADR nu poate lua nicio masura, in lipsa de resurse bugetare.

Potrivit lui Radulescu, pentru alte solicitari ale fermierilor, precum subventia de 0,3 lei pe litru pentru laptele conform, Ministerul Agriculturii va face actele normative necesare, insa acesta s-a aratat rezervat ca vor exista fonduri pentru acordarea acestora. „Facem acte normative pentru subventia destinata bunastarii la pasare si porc si pentru platile nationale directe complementare, care vor trebui acordate incepand cu luna octombrie, insa inca nu sunt bani pentru a fi acordate”, a adaugat secretarul de stat.

Pe de alta parte, liderul Agrostar, Niculae Stefan, s-a declarat nemultumit de rezultatul negocierilor, acuzand autoritatile ca nu vor sa acorde bani sectorului agricol. „Este prima data cand negociez cu o structura guvernamentala impotenta, legata de maini si de picioare, care cred ca vrea sa falimenteze agricultura romaneasca. Guvernul Romaniei, responsabil cu achitarea datoriilor, nu vrea sa acorde sumele restante”, a spus Stefan.

Citeste si:
Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni protestează la Min....
Federaţia Proprietarilor de...

Astfel, potrivit presedintelui Agrostar, in luna mai sindicalistii vor protesta din nou in strada si vor bloca drumurile nationale.

Peste 300 de fermieri, membri ai Federatiei Agrostar, au pichetat marti, in intervalul 11:00 - 13:30, sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si pe cel al Ministerului Finantelor Publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.