Pacientii ar putea sa plateasca pentru un medicament si de noua ori mai mult decat in prezent, din cauza noii scheme de compensare a medicamentelor, a declarat la Realitatea TV, presedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu.
Reprezentantii producatorilor de medicamente estimeaza ca peste 5,5 milioane de pacienti cu boli cronice vor plati, de la 1 aprilie, in medie cu 40% in plus pe medicamentele compensate, daca proiectul de contract cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi aprobat de guvern.

"Guvernul, prin CNAS, doreste modificarea sistemului de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic la cea pe clasa terapeutica. Astfel, Romania va face un pas inapoi, ajungand la nivelul tratamentului din urma cu 30 de ani", a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu.

Patologiile cele mai afectate de masura CNAS vor fi, potrivit ARPIM, bolile cardiovasculare, unde pentru medicamentele cele mai folosite pacientii vor trebui sa scoata din buzunar de noua ori mai multi bani, ulcerul si reumatismul, pentru care vor plati de opt ori mai multi bani, potrivit unei estimari a Asociatiei facuta luand in calcul cele mai folosite 400 de medicamente.


  • CNAS: Schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor are ca scop oprirea consumului haotic

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, spune ca prin aplicarea noului contract cadru nu are cum sa creasca pretul la medicamente si ca masura de schimbare a sistemului de compensare este introdusa pentru a pune capat consumului haotic.

"Brusc, intr-un singur an, consumul de medicamente a crescut cu 50%. De la 700 de milioane de euro am ajuns in 2009 la un consum de un miliard de euro, iar premisele pe 2010 sunt tot pe crestere. Statistica pe 2009 si pe primele luni din 2010 arata ca a scazut semnificativ nivelul de colectare la fondul national unic. 2010 se anunta si mai greu, deoarece bugetul nu e suficient pentru a acoperi tot anul. Nu ne propunem sa aruncam Romania cu 30 de ani in urma, consumul haotic trebuie sa inceteze", a declarat, presedintele CNAS, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.