Elena Udrea si primarul Constantei Radu Mazare sunt mentionati in Raportul Departamentului de Stat american privitor la drepturile omului pe 2009.
Ministrul Turismului Elena Udrea este criticata pentru ca l-a amenintat pe redactorul sef al Gazetei Sporturilor, Catalin Tolontan. “Voi avea grija personal de el!”, a afirmat Elena Udrea, cu scopul de a-l intimida pe Tolontan. Jurnalistul a fost liderul campaniei mediatice impotriva Monicai Iacob-Ridzi, ministru al Tineretului si Sporturilor in acel moment, care a fost acuzata pentru o serie de cheltuieli controversate, facute din bani publici. Atitudinea justitiara a lui Tolontan, a deranjat-o foarte tare pe Elena Udrea, care s-a aflat si ea ulterior, in vizorul unei anchete publice cu privire la cheltuielile facute de Ministerul Turismului.

Un alt caz prezentat de Departamentul de Stat american este intreruperea distributiei ziarului Ziua de Constanta de catre compania de distributie a presei detinuta de primarul Constantei, Radu Mazare si de presedintele consilului local, Nicusor Constantinescu, dupa ce cotidianul criticase autoritatile locale, arata NewsIn.

Primarul Constantei este criticat si pentru ca, la o prezentare de moda in Mamaia a mers pe podium imbracat ca un ofiter nazist, impreuna cu fiul sau de 15 ani, imbracat de asemenea ca soldat nazist, in conditiile in care desfasurarea in public a simbolurilor naziste este ilegala.

Federatia comunitatilor evreiesti din Romania, Centrul Simon Wiesenthal, MCA Romania, Consiliul national antidiscriminare au protestat vehement. La 20 iulie, MCA Romania a depus o plangere la Biroul procuraturii generale impotriva lui Mazare.

La 22 iulie, Mazare a prezentat scuze pentru gestul sau, iar biroul procuraturii generale a raspuns la 24 septembrie catre MCA Romania, spunand ca acest caz tine de biroul procuraturii din Constanta si ca investigatia se afla intr-o faza preliminara. La 3 decembrie, MCA Romania a cerut informatii despre mersul anchetei. La sfarsitul lui 2009, Mazare nu fusese inca pus sub acuzare.

Vezi toate criticile pe care le aduce societatii romanesti, Departamentul de Stat American, in articolul [Coruptia la varf si intoleranta, punctele slabe ale Romaniei]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.