Pacientii cu boli cronice din Romania risca sa ramana fara medicamente din cauza subfinantarii acute a sistemului de sanatate, potrivit presedintelui Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), Cezar Irimia.

"Pacientii nostri risca sa ramana foarte curand fara medicamente din cauza subfinantarii sistemului si a aparitiei comertului paralel cu medicamente (transferarea medicamentelor importate in Romania in alte tari, n.r.). Medicamentele nu mai ajung la pacientii nostri, ci iau calea Europei. Din pacate, chiar daca exista un suport legal de a participa la aceste comisii consultative ale Ministerului Sanatatii, suntem in continuare ignorati, pe toate patologiile", a declarat Cezar Irimia, vineri, la deschiderea Forumul National al Asociatiilor de Pacienti.

  • Peste 3 milioane de romani sufera de afectiuni cronice

Reprezentantii COPAC au precizat ca pacientii cu boli cronice sunt nemultumiti de accesul insuficient la tratament, lipsa medicamentelor, a specialistilor, dar si de dotarea insuficienta a spitalelor. In Romania, potrivit reprezentantilor COPAC, peste trei milioane de persoane sufera de afectiuni cronice.
In cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti, care are loc de vineri pana duminica, reprezentantii pacientilor cu boli cronice vor discuta despre accesul pacientilor la tratament, programele nationale de tratament si screening, protocoale pentru tratament in afara tarii, malpraxisul si legislatia in domeniul medical. Obiectivele evenimentului sunt recunoasterea asociatiilor de pacienti ca parteneri de dialog ai autoritatilor din domeniu si gasirea solutiilor necesare impementarii unui sistem de sanatate centrat pe pacient.

La forum vor participa 400 de reprezentanti din 118 federatii si asociatii de pacienti din Romania. Forumul National al Asociatiilor de Pacienti este organizat de COPAC si Colegiul Medicilor din Romania. Din Coalitia organizatiilor pacientilor cu afectiuni cronice (COPAC) fac parte opt federatii, cea a bolnavilor de cancer, de diabet, HIV/SIDA, a celor care sufera de boli rare, de hemofilie, hepatita, scleroza multipla si diabet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.