La 33 de ani de la seismul care a ucis peste 15.000 de oameni in Romania, Capitala ramane orasul cel mai expus in cazul unui cutremur comparabil cu cel din 4 martie 1977, in conditiile in care peste 300 de cladiri sunt incadrate la clasa I de risc seismic si trebuie consolidate.

Consolidari la doar 12 cladiri subrede. Aceasta era, anul trecut, bilantul lucrarilor de securizare antiseismica a imobilelor din Bucuresti care risca sa se prabuseasca la un cutremur de magnitudine mare. Cauzele acestei stari de fapt mai mult decat ingrijoratoare sunt, potrivit edililor, refuzul asociatiilor de proprietari si lipsa locuintelor de urgenta pentru locatarii imobilelor subrede, relateaza NewsIn.

Primarul general Sorin Oprescu a avansat, miercuri, o solutie: va cere guvernului sa cumpere de la dezvoltatorii imobiliari, printr-un credit, circa 3.500 de apartamente, unde sa fie mutate persoanele care stau in prezent in blocuri cu risc seismic mare, marcate cu bulina rosie.

Romania, lovita de un cutremur mai puternic decat cel din '77?!

Edilul-sef al Capitalei a precizat ca pe piata sunt in jur de 10.000 de apartamente finalizate, necesarul pentru persoanele care locuiesc, in prezent, in cele 301 de cladiri cu bulina rosie ce trebuie consolidate fiind de circa 3.500 de apartamente.

Un cutremur comparabil cu cel din 1977, produs dupa ora 21 in Bucuresti, s-ar solda cu peste 6.500 de morti si mai mult de 16.000 de raniti grav, majoritatea victimelor inregistrandu-se in cladiri construite inainte de 1977, potrivit unui studiu din Planul de analiza si acoperire a riscurilor adoptat in septembrie 2009 de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Numarul victimelor ar depinde si de reactia populatiei, pentru ca, potrivit aceluiasi studiu, peste 95.000 persoane ar urma sa fie captive in locuintele lor, 54% dintre ele, in cladiri cu mai mult de patru etaje.

In conditiile in care un seism comparabil ca magnitudine cu cel din '77 s-ar produce ziua, numarul victimelor s-ar reduce la jumatate. Numarul cladirilor afectate de cutremur ar fi de 23.000, dintre care 1.000 practic s-ar prabusi, iar 4.100 vor fi atat de afectate, incat nu vor mai putea fi reparate, se mai arata in studiu.

"Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur", a declarat, pentru NewsIn, Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.

Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in zona centrala a Capitalei.

Directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, spune ca, in perioada urmatoare, in Romania nu se va produce un cutremur mai mare de 7 pe scara Richter. ''La aceasta ora, nu poate fi vorba de un cutremur de peste 7, in Romania. Nu pot sa fac o predictie cand va fi urmatorul cutremur catastrofal. Nimeni in lume nu poate spune cand vine un cutremur. Dar nu cred ca va fi devreme la noi'', a declarat Marmureanu, pentru Realitatea TV.

Marmureanu a mai spus ca in Romania au loc cutremure foarte frecvent, insa acestea sunt de mica intensitate.

Ultimul seism devastator din Romania, produs in seara zilei de 4 martie 1977, a avut o magnitudine de 7,2 grade. In urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea in Capitala.

Potrivit unei afirmatii a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine - n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure. "Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.