Pe 26 februarie, incepand cu ora 12.00, liceenii din 10 orase vor vedea si comenta, simultan, filme despre mediu si schimbarile climatice.
In ultimii ani, cineastii romani castiga constant premii internationale prestigioase, de cele mai multe ori in ciuda sustinerii precare din partea statului sau a sistemului de educatie.

Continuand o traditie regionala inaugurata de People in Need din Republica Ceha, Asociatia Oricum, organizatorul festivalului de scurtmetraje ShortsUP, a adus in Romania Cluburile de Film One World, care se concretizeaza in proiectii si dezbateri lunare in 16 licee din Bucuresti si din tara. Proiectul incearca sa suplineasca lipsa educatiei cinematografice in scoli si consta in organizarea unor cluburi de film documentar cu tema drepturilor omului si chestiunilor globale. Filmele de lungmetraj, dar si cele de mediu si scurtmetraj ating tematici globale precum migratia, discriminarea, saracia, rasismul, schimbarile climatice sau conflictele armate.

Pe 26 februarie, liceenii din 10 orase vor vedea, in cadrul Cluburilor de Film One World, o serie de scurtmetraje cu tema ecologica, intre care Carpa Diem, recunoscut de UNESCO drept cel mai bun film despre drepturile omului in 2007 si Varmints, o animatie emotionanta, nominalizata la premiile Bafta in 2009.


Razvan Crisan, fondator al Asociatiei Oricum: “Credem in initiativa tinerilor si in pasiunea lor pentru film. De aceea, cluburile sunt organizate de Oricum, dar coordonate chiar de catre liceeni, asa ca proiectul are o importanta componenta de leadership in industriile creative. Cei mai pasionati liceeni au participat la ateliere de lucru in Romania si in Cehia, au invatat despre drepturile omului si au aflat de la profesionisti despre culisele realizarii filmelor documentare.”

In prezent, cluburile de film au strans peste 2000 liceeni in 16 licee din 10 orase: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, etc. In fiecare luna, proiectul se extinde in alte localitati, crescand astfel constant numarul de copii implicati in proiect, dar si baza de filme documentare proiectate.

Proiectul isi mai propune, pe langa educatie cinematografica, sa ajute la stimularea gandirii critice si la exploatarea resurselor creative ale tinerilor, atat prin interactiunea cu mesajele filmelor, cat si prin dezbateri. Fiecare proiectie lunara este urmata de o discutie cu invitati din lumea filmului sau a organizatiilor nonguvernamentale. Educatia nonformala, atat de putin folosita in scolile din Romania, ofera o mai mare libertate de alegere si de formare a personalitatii in functie de afinitati si talente.


Liceele in care va avea loc proiectia simultana de vineri 26 februarie, incepand cu ora 12.00:
In Bucuresti: Colegiul National George Cosbuc, Colegiul National Sf. Sava, Colegiul National Gheorghe Lazar, Liceul Teoretic Ion Neculce, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National I. L. Caragiale, Colegiul Economic Virgil Madgearu
In tara: Colegiul National Alexandru Lahovari - Ramnicu Valcea, Colegiul National Costache Negruzzi - Iasi, Liceul Grigore Moisil - Timisoara, Colegiul National Traian - Drobeta Turnu Severin, Liceul Teoretic Marin Preda - Turnu Magurele, Liceul Teoretic Neagoe Basarab - Oltenita, Liceul Teoretic Lucian Blaga - Constanta, Liceul Teoretic Ana Ipatescu - Gherla, jud. Cluj, Colegiul National George Baritiu - Cluj Napoca.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.