Proiectul de lege pentru acordarea diferentiata a alocatiei de stat pentru copii, pe criteriul situatiei materiale a parintilor, incalca flagrant documente legislative privind drepturile copilului, avertizeaza Organizatia Salvati Copiii Romania

  • Printre documentele fundamentale se regasesc:
Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului (devenita lege interna prin ratificare la data de 28 septembrie 1990). Conventia stabileste obligatia Statelor semnatare de a respecta si de a garanta drepturile copilului, „indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, de nationalitate, apartenenta etnica sau originea sociala, de situatia materiala, incapacitatea fizica, de statutul la nastere sau de statutul dobandit al copilului ori al parintilor sau al reprezentantilor legali ai acestora”.

Constitutia Romaniei si Legea 272 din 2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei contine principiul egalitatii in drepturi: „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, iar art. 49 alin. (2) instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de protectie a statului acordata tuturor copiilor (nu parintilor), fara discriminare.

„Reamintim faptul ca sintagma „drepturile copilului” nu are doar un caracter general, ci se refera la norme juridice specifice ce permit acordarea de beneficii concrete celor indreptatiti. Unul din aceste beneficii il reprezinta alocatia de stat pentru copii, un drept universal acordat fiecarui copil in virtutea calitatii lui de subiect de drept” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Toate aceste argumente au fost incluse in scrisorile trimise de Salvati Copiii Primului Ministru Emil Boc, Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan, precum si altor autoritati ale statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.