Judetul Vrancea. Peste 47.000 de localnici izolati si alti 21.000 afectati de inundatii. Un numar de 43 de localitati izolate, 41 de comune si trei orase afectate de revarsarea apelor. Peste 3.000 de case, 2.000 de anexe gospodaresti si 24.000 de hectare de teren agricol inundate, 29 de poduri si podete - distruse partial sau total de ape, 21 de diguri de protectie - afectate, 47 de drumuri - avariate.

- Localitatile afectate - 581
- Locuinte inundate - 13.856
- Case distruse - 368
- Case avariate - 1.905
- Anexe gospodaresti - 16.561
- Teren agricol - 88.000 ha
- Persoane evacuate - 12.166
- Fanete - 2.254
- Drumuri nationale - 76 Km
- Drumuri judetene - 395 Km
- Drumuri comunale - 799 Km
- Poduri - 425
- Podete - 749

Printre aceste drumuri se afla si E85. Astfel arata bilantul dat publicitatii, ieri, de Prefectura Vrancea.
La Vadu Rosca, Vizantea Livezi si Pufesti au fost gasite trupurile neinsufletite a 11 localnici. Autoritatile nu exclud, insa, posibilitatea ca numarul decedatilor sa fie mai mare. Locuitorii din Vadu Rosca, ca si din celelalte localitati care au fost evacuate, partial sau total, au inceput, ieri, sa se intoarca pe la casele lor pentru a vedea ce mai pot salva. Aici, insa, unii au dat peste hoti care incercau sa le ia din case putinele bunuri care le mai ramasesera. Imediat i-au dat pe mana autoritatilor.

In noaptea de joi spre vineri, satenii din localitatea galateana Sendreni au supravegheat malul Siretului si au asezat sute de saci cu pamant pentru a impiedica apa sa le intre in gospodarii. Desi viitura a ajuns si in dreptul acestei localitati, nu s-au inregistrat pagube materiale, astfel ca oamenii au rasuflat usurati. Satul galatean Namoloasa este complet inconjurat de ape. Daca pana joi satul a fost evacuat partial, 200 de persoane ramanand in localitate deoarece apa nu a patruns pe ulite, incepand de ieri dimineata evacuarile au fost reluate din cauza ca in zona s-a fisurat un dig, iar apa a patruns in localitate.

Si in localitatile Lungoci si Nanesti continuau evacuarile. In judetul Galati, viitura Siretului a facut o victima. Circulatia feroviara in judet a fost perturbata din cauza inundatiilor, nici un tren neputand sa mai ajunga in gara municipiului Galati, toate garniturile plecand si sosind in statia Barbosi, la cinci kilometri vest de Galati. In judetul Harghita, ieri, cinci sate erau izolate si aproape 40 de familii au fost evacuate din locuinte. Circa 1.500 de gospodarii si aproximativ 140 de case au fost afectate de inundatiile din ultimele zile. Circulatia rutiera pe unele portiuni de drumuri nationale din Harghita se desfasoara cu greutate din cauza unor alunecari de teren si a cedarii unor maluri si ziduri de sprijin.

Masuri sanitare de urgenta in zonele inundate

Comitetul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) a analizat, ieri, situatia de risc epidemiologic crescut in urma inundatiilor si a dispus o serie de masuri ce ar urma sa fie aplicate mai ales de catre directiile judetene de sanatate publica. MS a dispus monitorizarea permanenta a situatiei, prin transmiterea datelor la minister, de catre comitetele pentru situatii de urgenta constituite la nivel teritorial.

Totodata, trebuie supravegheate epidemiologic teritoriul in zonele afectate si calitatea apei de baut in regiunile inundate, iar populatia trebuie informata cu privire la masurile necesare pentru prevenirea imbolnavirilor -consumul de apa imbuteliata sau fiarta si racita, pastrarea igienei individuale si a conditiilor de pastrare a alimentelor, evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau viroza respiratorie, prezentarea imediat pentru consult de specialitate la medicul de familie.

Asistenta medicala va fi asigurata permanent in zonele afectate, prin intermediul medicilor de familie, a centrelor de permanenta si a serviciilor de ambulanta. MS a mai dispus asigurarea de conditii pentru izolarea eventualelor cazuri de boli transmisibile depistate, de locuri de spitalizare pentru pacientii cu boli transmisibile si de transport in conditii de izolare, catre unitatile sanitare desemnate, a pacientilor cu astfel de boli la unitatile sanitare desemnate.

Populatiei trebuie sa-i fie asigurate alimente neperisabile, apa potabila pentru baut si pentru prepararea hranei, conditii de locuit cu facilitati de spalare si cu grupuri sanitare, conditii pentru colectarea si indepartarea deseurilor menajere, dar si masuri de igienizare a mediului si pentru dezinfectia latrinelor. MS a dispus organizarea unui sistem de supraveghere cu raportare imediata a unor afectiuni precum boli diareice nespecifice, holera, febra tifoida, tetanos, hepatita acuta virala tip A, dizenterie, salmoneloza, antrax, pediculoza, scabie, precum si a unor boli cu transmitere aeriana - tuberculoza, rujeola, rubeola, oreion, varicela.

Bugetele directiilor de sanatate publica judetene au fost suplimentate pentru procurarea de vaccinuri, materiale sanitare, substante dezinfectante, precum si reconstituirea rezervei pentru situatii speciale cu medicamente si materiale sanitare.

Ajutoare pentru sinistrati

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis misiunilor diplomatice ale Romaniei instructiuni pentru centralizarea ofertelor din tarile de resedinta privind ajutorul destinat zonelor afectate de inundatii si va pune la dispozitia Guvernului informatii privind natura sprijinului ce poate fi acordat de organizatiile internationale. ''MAE va pune la dispozitia structurilor guvernamentale informatii privind natura ajutorului pe care il pot furniza organizatiile internationale, in primul rand UE si NATO, astfel incat sprijinul acestora sa raspunda nevoilor comunitatilor afectate de inundatii", precizeaza un comunicat al MAE.

Conform acestuia, MAE colaboreaza cu Ministerul Administratiei si Internelor si cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, precum si cu alte ministere, in scopul facilitarii schimbului de informatii necesare transmiterii operative a cererii de ajutor extern.
Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a adresat, ieri, un apel umanitar catre angajatii ministerului pentru a face donatii in sprijinul victimelor inundatiilor provocate de ploile abundente cazute in ultima perioada. Sumele ce vor fi donate de angajatii ministerului vor fi colectate lunar, pana la sfarsitul anului.

La randul sau, Prefectura Judetului Ilfov a anuntat ca va continua campania umanitara "Oameni cu suflet pentru semenii lor", demarata in luna aprilie.
Astfel, ilfovenii ce vor sa faca donatii pot aduce ajutoarele la centrul judetean de colectare organizat in orasul Buftea ori pot depune bani in conturile deschise la BCR de Secretariatul General al Guvernului: RO65RNCB5010000138390083 in lei, RO11RNCB5010000138390085 in dolari si RO38RNCB5010000138390084 in euro.

Si autoritatile de sector din Bucuresti au declansat campanii umanitare in sprijinul sinistratilor in urma inundatiilor, colectarea fiind facuta prin mai multe puncte instalate in oras: sediul Primariei sectorului 1 din strada Banu Manta, precum si in puncte amenajate la intersectia soselei Stefan cel Mare cu Aleea Circului - sectorul 2, sediul din sectorul 3 al Crucii Rosii, in cateva hipermarketuri din sectorul 4, in Parcul Izvor - sectorul 5 si in fata Teatrului National, dar si in pietele din sectorul 6.

Circa 150 de persoane izolate de peste trei zile in Alba, la Lunca Larga

Aproximativ 150 de persoane sunt in continuare izolate de peste trei zile in localitatea Lunca Larga, din judetul Alba, dupa ce drumul de acces a fost rupt de ape pe mai multe portiuni, informeaza Mediafax. Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a declarat ieri ca in cursul diminetii autoritatile au reusit sa le duca persoanelor izolate un transport de alimente si apa cu ajutorul camioanelor armatei insotite de salvamontisti si vanatorii de munte.

Covaciu a precizat ca in zona localitatii drumul comunal de acces este blocat pentru circulatia rutiera in zona Cheilor Runcului, singura modalitate de a ajunge in sat fiind pe jos, peste un deal, traseu care dureaza cateva ore. Potrivit lui Cosmin Covaciu, pana acum echipele Societatii Electrica au reusit sa realimenteze cu energie electrica cea mai mare parte a locuintelor din Lunca Larga si satul invecinat, Runc. In cele doua localitati, reteaua de alimentare cu energie electrica a fost distrusa dupa ce mai multi stalpi de inalta tensiune au fost doborati de viituri.

"Noi vom incerca in permanenta sa transportam in zona localitatii apa si alimente si sa intervenim pentru repararea cailor de acces. Pot spune ca situatia este sub control si in urmatoarele zile vor fi rezolvate si celelalte probleme privind alimentarea cu energie electrica", a afirmat Covaciu.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a precizat ca spre Lunca Larga este blocat Drumul Judetean 750 G, la intrarea in comuna Ocolis, de care apartine si satul respectiv. Potrivit lui Dumitrel, in interiorul comunei apele au distrus in intregime drumul comunal care face accesul spre Lunca Larga. El a explicat ca, in prezent, echipele de interventie lucreaza pentru repararea drumului si au reusit sa ajunga pana in zona Cheile Runcului, de unde drumul este total impracticabil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.