Amnesty International cere Romaniei sa opreasca "evacuarile fortate ale romilor" si sa le ofere imediat locuinte celor care stau in locuri insalubre.
"Autoritatile romane trebuie sa opreasca expulzarile fortate ale familiilor rome si sa le ofere locuinte imediat celor care traiesc de ani de zile in conditii dificile, in apropierea gropilor de gunoi, a statiilor de tratare a apei uzate sau in zone industriale. (...) In intreaga tara, familii de romi sunt expulzate impotriva vointei lor din locuinte, pierzand astfel bunurile, contactele sociale, precum si accesul la locuri de munca si servicii sociale. Aceste expulzari fara anunt prealabil, fara consultare si in lipsa unei locuinte alternative perpetueaza segregarea rasiala si constituie o incalcare a angajamentelor internationale ale Romaniei", sustine Amnesty intr-un raport dat ieri publicitatii.

Organizatia vorbeste mai ales despre cazul mai multor familii de romi, in total circa 100 de persoane, printre care copii, evacuate in 2004 dintr-o cladire din Miercurea Ciuc, relateaza NewsIn care citeaza AFP. Majoritatea acestor persoane au fost relocate de autoritati in baraci la periferia orasului, in spatele unei statii de tratare a apei uzate. Unii dintre romii evacuati au preferat sa se instaleze langa o groapa de gunoi publica din apropiere.

"Calvarul acestor persoane dureaza de sase ani. A venit momentul ca autoritatile sa le asigure o locuinta adecvata, intr-un loc sanatos"
, subliniaza organizatia, precizand ca "Romania are circa 2,2 milione de romi, deci 10% din populatie, dintre care trei sferturi traiesc in saracie din cauza discriminarii".

Amnesty descrie situatia celor mai mult de 100 de romi - printre care familii cu copii - traiesc in baraci dupa ce au foste evcuate din locuinte.

Erszebet, care locuieste langa o statie de tratare a apei uzate impreuna cu sotul ei si cu cei noua copii, vobeste despre conditiile de trai: "Este inghesuiala, cand toata familia se duce la culcare nu incapem. Nu putem face baie, nu ne putem spala. Nu este loc. Nu vrem ca celelalte fete sa faca baie in fata tatalui lor".

"Casa se umple de mirosuri. Noaptea, copiii isi acopera fetele cu pernele. Nu putem manca atunci cand miroase in asemenea hal. Am avut un copil care a murit cand avea patru luni. Nu vreau sa-mi pierd si ceilalti copii", spune o alta femeie, Ilana.

75% dintre romi traiesc in saracie, fata de 24% dintre romani si 20% dintre maghiari, cea mai mare minoritate din Romania, noteaza Amnesty.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.