Sute de oameni s-au asezat la coada, duminica dimineata, in Capitala, pentru a se vaccina contra gripei porcine, dupa ce, sambata, numarul celor care s-au imunizat a fost de peste 5.000, cel mai mare de la inceperea campaniei nationale de vaccinare.

"Sambata, vaccinarea a continuat pana la ora 23.30 la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" si pe tot parcursul noptii la Spitalul Colentina", a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Duminica dimineata, cozile pentru vaccinarea antipandemica erau mai mici decat cu o zi in urma. "Cozile sunt acceptabile, incercam sa le mai domolim. Sunt cam 150 de persoane care stau la coada la <Matei Bals> si tot atatea la Colentina", a mai spus Streinu-Cercel.

In Capitala functioneaza patru centre de vaccinare impotriva virusului gripei A/H1N1: la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", Spitalul Colentina, Spitalul Fundeni si Spitalul de Oftalmologie. "La Fundeni verificam centrul in aceasta dimineata (n. red. duminica dimineata). A fost deschis si a functionat, insa mai incetisor, pentru ca nu s-a implicat si linia de garda si vrem sa o implicam si pe aceasta. La Fundeni sunt disponibile 500 de doze de vaccin antipandemic", a precizat Streinu-Cercel.

Alte doua centre de vaccinare contra gripei porcine vor fi deschise, luni, de Ministerul Sanatatii, la Institutul "Cantacuzino" si la Institutul de Sanatate Publica. Tot incepand de luni, un centru de vaccinare va functiona si la punctul medical din Pasajul Universitatii, intre orele 9.00 si 17.00, dupa cum au anuntat reprezentantii Primariei Capitalei.

La Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti s-a format, sambata dimineata, o coada de aproximativ 1.300 de oameni care asteptau sa se vaccineze contra gripei porcine, dupa ce, vineri, numarul celor imunizati a fost de peste 600, cel mai mare de la inceperea campaniei nationale de vaccinare. Toti medicii institutului au lucrat in tura normala la cabinetele de vaccinare, pentru a face fata numarului considerabil de solicitanti. Printre medicii care au vaccinat s-a aflat si directorul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Multi dintre cei de la coada spuneau ca au venit sa se imunizeze ingrijorati de numarul in crestere al deceselor cauzate de A/H1N1, alte persoane invocand faptul ca medicii de familie la care sunt arondati nu au intrat, deocamdata, in posesia dozelor de vaccin.

Ministerul Sanatatii a dispus ca toate spitalele de boli infectioase din tara, dar si alte unitati sanitare, sa deschida, luni, centre de vaccinare antipandemica, pentru a creste rata de vaccinare in aceasta perioada de plin val al infectarilor cu A/H1N1. Centrele vor fi destinate in special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar ei fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, care a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, pana sambata au fost vaccinate aproximativ 270.000 de persoane. Pana pe 3 ianuarie numarul celor vaccinati era de 210.000, dupa aceasta data numarul solicitarilor crescand de cel putin zece ori. Pana la finele anului trecut, se vaccinasera contra gripei porcinei 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar in ultima saptamana a lui 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.