Numarul deceselor inregistrate in randul pacientilor infectati cu A/H1N1 a ajuns la 82. Tot in ultimele 24 de ore au fost confirmate 120 de noi cazuri.

Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Bucuresti (46) si in judetul Mures (11). De la aparitia pandemiei, in Romania au fost confirmate 6.061 de cazuri.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar, ei fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Acesta care a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, pana pe 3 ianuarie au fost vaccinate 210.000 de persoane. In prezent, solicitarile au crescut de cel putin zece ori. Pana la finele anului trecut, se vaccinasera contra gripei porcinei 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar in ultima saptamana a lui 2009, relateaza NewsIn.

Pacientii cu simptome de gripa porcina trebuie sa se prezinte la medic in 24 de ore sau in cel mult 48 de ore de la aparitia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale sa fie eficient si pentru a evita complicatiile grave, a adaugat prof. dr. Streinu-Cercel.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, cei care constata ca au simptomele specifice bolii, respectiv tuse seaca, febra, secretii nazale apoase, stare generala proasta si, ocazional, jena in gat, trebuie sa fie consultati cat mai repede de medicul de familie sau de cei de la sectia de boli infectioase a celui mai apropiat spital.

Complicatiile ce pot aparea la pacientii cu virusul A/H1N1, printre care infectiile respiratorii si pneumoniile, pot fi fatale, sustin specialistii.

  • Pacientii care au suferit un transplant nu se pot vaccina contra A/H1N1 fara sfatul medicului
In contextul declansarii campaniei de vaccinare impotriva gripei A/H1N1, Asociatia Transplantatilor din Romania avertizeaza pacientii care au suferit un transplant sa nu se vaccineze fara a discuta cu medicul care ii monitorizeaza in centrul de transplant, informeaza reprezentantii asociatiei. Vicepresedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, avertizeaza pacientii la externare ca nu au voie sa faca niciun fel de vaccin. "Va rog sa nu luati hotararea de a va vaccina inainte de a discuta cu medicul care va monitorizeaza in centrul de transplant", este mesajul pe care il transmite pacientilor Asociatia Transplantatilor din Romania.

  • Spitalele de boli infectioase din tara vor deschide, luni, centre de vaccinare contra A/H1N1
Ministerul Sanatatii a dispus ca toate spitalele de boli infectioase din tara, dar si alte unitati sanitare, sa deschida luni centre de vaccinare antipandemica, pentru a creste rata de vaccinare in aceasta perioada de plin val al infectarilor cu A/H1N1. Centrele vor fi destinate in special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.