Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu sustine ca va cere Romaniei la instantele internationale despagubiri de un leu si scuze publice, omul de afaceri reafirmand ca ii pare rau de arestarea lui Nicolae Popa, dar ca nu ii e teama de marturia acestuia.

Sorin Ovidiu Vantu a declarat, pentru Hotnews, ca este exclus ca Nicolae Popa, fostul director Gelsor, sa dea o declaratie care sa-l invinovateasca, pentru ca el nu a furat "un leu de nicaieri". La fel este exclus, a afirmat Vantu, sa ii fie teama de aceste marturii. "Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva... A! de acuzat ma poate acuza o Romanie intreaga sau o planeta intreaga", a sustinut omul de afaceri.

Vantu a vorbit si despre intalnirea dintre el si Mircea Geoana in seara zilei in care fusese retinut Nicolae Popa. "Nu are nici o legatura. Mi-a parut rau ca l-au arestat pe Nicolae Popa pentru ca imi este prieten. Este un om deosebit. A intrat in povestea asta absolut nevinovat. Mi-a parut sincer rau ca l-au arestat", a mai spus omul de afaceri, care a afirmat ca in acest caz justitia a dat verdicte pe articole de presa, nu dupa cercetari reale. [Vantu: Pe Mircea Geoana l-a ingropat electoratul]

Sorin Ovidiu Vantu a precizat ca, in cazul FNI, in care a fost exonerat, au existat presiuni. "A fost si atunci o presiune similara cu presiunea din perioada asta de precampanie si campanie electorala. Mi-au trebuit noua ani de zile sa dovedesc ca nu am nici o implicare penala in aceasta operatiune", a spus omul de afaceri, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste afacerea Bancii de Investitii si Dezvoltare, Vantu a precizat ca a fost vorba de un scandal mediatic. "A fost inclus in aceea zona de atac asupra afacerilor mele si asupra mea din perioada anilor 2000. Acolo am fost acuzat ca banii pe care i-am folosit nu erau ai mei, ci erau imprumutati. Lucru total fals. Banii erau ai mei. Dupa o prima condamnare la Judecatoria Sectorului 1, a urmat o achitare la instanta superioara”, a afirmat Vantu.

Omul de afaceri a mai spus ca s-a constatat, apoi, prescrierea faptei. "Eu, totusi, am mers mai departe. De ce? Pentru ca vreau sa obtin scuze din partea statului roman. Si am decis sa merg cu acest dosar pana la instantele internationale, solicitand statului roman un leu despagubire si scuze publice", a spus Vantu, adaugand ca avocatii lui se ocupa de aceasta actiune la CEDO.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 20 octombrie, casarea deciziei Tribunalului Bucuresti prin care Sorin Ovidiu Vantu a fost achitat in dosarul constiturii Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) si incetarea procesului penal, deoarece faptele pentru care acesta a fost judecat s-au prescris.

Tribunalul Bucuresti l-a achitat, pe 18 noiembrie 2008, pe Sorin Ovidu Vantu in dosarul Bancii de Investitii si Dezvoltare, pentru acuzatiile de fals in declaratii si uz de fals, dupa ce acesta contestase decizia Judecatoriei Sectorului 1, prin care primise 2 ani de inchisoare, pentru uz de fals, cealalta fapta fiind prescrisa.

Potrivit motivarii Tribunalului Bucuresti, Sorin Ovidiu Vantu nu a incalcat legea cand a ales ca banii investiti la FNI sa ii fie gestionati de Nicolae Popa, iar pentru eliberarea adeverintei false pentru infiintarea BID nu exista suficiente probe care sa ateste ca SOV a avut vreo implicare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.