Specialistii avertizeaza asupra comercializarii dulciurilor din gama "Dietetice" cu etichete incomplet traduse, fara informatii de prevenire a bolnavilor de diabet.

Pe etichetele produselor alimentare de import introduse in categoria "dieteticelor", in special dulciurile, se specifica faptul ca nu contin zahar, fiind recomandate persoanelor care vor sa tina dieta. Pe niciun ambalaj nu apar insa recomandari pentru bolnavii de diabet. "In ultima vreme, multi pacienti, suferinzi de diabet zaharat 2, s-au prezentat la control cu glicemii ridicate peste media valorilor date de tratamentul urmat, confirmandu-ne ca au consumat dulciuri dietetice cumparate de pe piata si ca nu au depasit cantitatile recomandate.
Producatorii si comerciantii sunt escroci. Cu avize, fara avize sanitare, cert este ca nenorocesc oamenii"
a declarat pentru Gardianul specialistul in diabetologie, medicul Constantin Ionescu-Targoviste.

Diabetul reprezinta o boala cronica metabolica in care modificarea principala o reprezinta cresterea glicemiei (nivelul glucozei in sange; normal 50-100mg/dl). Pentru scaderea glicemiei , pancreasul secreta insulina, hormon ce ajuta la utilizarea glucozei de catre organism, dar si la scaderea nivelului glucozei din sange. Cand secretia de insulina este inadecvata, apare diabetul zaharat, potrivit Healthy.

  • Simptomele diabetului
Foame mare cu scadere inexplicabila in greutate;
Sete cu ingestie de cantitati mari de apa;
Urinare frecventa;
Uscaciunea gurii.

  • Care sunt persoanele cu risc de a dezvolta aceasta boala?
Persoanele supraponderale;
Femeile au avut diabet gestational si au nascut copii cu greutate peste 4 kg la nastere;
Persoanele hipertensive;
Copii pacientilor cu diabet zaharat ( transmitere genetica);
Cei care au lipidele sanguine crescute ( cholesterol, trigliceride, LDL ).

  • Diagnosticul diabetului zaharat
Determinarea glicemiei dimineata, pe nemancate, se face dupa cel putin 8 ore de repaus alimentar. Este o analiza uzuala si ieftina care se face prin recoltarea de sange venos sau prin testare pe glucometru. In cazul persoanelor peste 45 de ani, se recomanda ca glicemia sa fie testata la fiecare 3 ani.

  • Tratamentul diabetului
Controlul glicemiei prin antibiabetice si injectii cu insulina'
Regim alimentar: (trebuie evitati hidratii de carbon : dulciuri, fainoase, cartofii, lactate,paine, mamaliga)
Exercitiu fizic: Diabetul este o boala cronica care face ca 3,2 milioane de oameni sa moara in fiecare an datorita complicatiilor. Previziunile OMS arata ca diabetul si complicatiile sale reprezinta unul dintre principalele cauze de handicap, dar si de deces, in urmatorii 25 de ani.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.