Filmele romanilor Cristi Puiu si Cristian Mungiu se afla intr-un top al celor mai bune productii regizorale ale deceniului, elaborat in cadrul festivalului de film de la Toronto, relateaza publicatia americana Hollywood Report.
Topul celor mai bune filme ale decadei a fost facut public saptamana trecuta si a fost realizat prin intermediul voturilor acordate de 60 de specialisti in film, la Toronto.

Primele locuri in acest clasament sunt ocupate de productii asiatice. Regizorul tailandez Apichatpong Weerasethakul a primit 53 de voturi pentru drama in doua parti "Syndromes and a Century" si domina astfel, preferintele specialistilor de la Toronto.

Pe locul doi in acest top se afla tot un asiatic, chinezul Jia Zhangke, cu pelicula sa "Platform". Noul val al cinematgrafiei romane nu este insa deloc ignorat in acest top, unde ii regasim pe romanii Cristi Puiu pe locul 7 cu "Moartea Domnului Lazarescu" ("The Death of Mr. Lazarescu"), dupa ce a obtinut 35 de voturi si pe Cristian Mungiu cu mult-premiatul film "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", pe locul 9, cu 33 de voturi.

In acelasi top se mai afla si "Eloge de l'amour" de Jean-Luc Godard, "Beau Travail" de Claire Denis sau Carlos Reygadas cu "Silent Night. Aceste filme vor fi proiectate in cadrul unei cinemateci, noteaza Hollywood Report.


Cinematografia romananeasca, foarte apreciata peste Ocean

Parerea criticilor de film din Canada in privinta filmului romanesc este impartasita si in Statele Unite. Si cunoscuta publicatie The New York Times acorda cinematografiei romanesti o atentie deosebita. In pagina de arte a editiei de duminica, a cotidianului american The New York Times, cea de-a patra editie a Festivalului de Film Romanesc din New York organizat de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu TIFF si Tribeca Film Festival este singurul eveniment recomandat in agenda cinematografica a acestei saptamani.

Festivalul, intitulat "4 YEARS, 3 DAYS AND 2 DECADES LATER" (curator Mihai Chirilov), a fost inclus si in topul celor cinci evenimente culturale recomandate de emisiunea SundayArts a canalului public de televiziune Thirteen.

"Cateva dintre filmele cele mai comentate in ultimii ani, cel putin intre cinefili, provin din Romania, unde o noua generatie de regizori a obtinut premii la Cannes si la alte festivaluri de marca. Cele mai noi productii romanesti, precum si cateva titluri de referinta din anii '90, sunt prezentate intr-un festival care incepe vineri la Tribeca Cinemas, organizat de Institutul Cultural Roman. Desfasurat pe durata a 3 zile, festivalul a ajuns acum in al patrulea an, ceea ce explica doua treimi din inspiratul calambur din titlul 4 YEARS, 3 DAYS AND 2 DECADES LATER, cele doua decenii referindu-se la aniversarea Revolutiei din 1989 care l-a rasturnat pe Nicolae Ceausescu. De asemenea, titlul face cu ochiul la 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, filmul lui Cristian Mungiu care a cistigat Palme d'Or la Cannes in 2007, ceea ce a parut multora la vremea respectiva varful Noului Val Romanesc. Editia din acest an arata insa ca diagnosticul a fost pripit. <<In 2005, cand am avut primele semne de succes, ne-am gandit: Probabil nu va dura mai mult de 2 ani>>, declara Corina Suteu, directorul Institutului Cultural Roman. <<Dar filmul romanesc continua sa fie si astazi pe val>>, scrie Neil Genzlinger pentru The New York Times.

Seria de filme noi prezentate in festival include "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru, "Katalin Varga" de Peter Strickland, "Cealalta Irina" de Andrei Gruzsnickzi, "Nunta muta" de Horatiu Malaele, precum si "Politist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, pelicula care a creat deja valva si reprezinta Romania in cursa pentru Oscar. Evenimentul debuteaza cu "Videogramele unei Revolutii, din 1992", informeaza ICR New York.

In paralel cu festivalul de la Tribeca Cinemas, in data de 5 decembrie debuteaza pe Link TV o serie consistenta de filme romanesti ale Noului Val, realizata in coproductie cu ICRNY. Opt lungmetraje si sapte scurtmetraje vor putea fi urmarite de milioane de telespectatori americani. Detalii ale programului "The Romanian New Wave" la linktv.org.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.