Secretarul de stat in Ministerul Sanatati, Adrian Streinu Cercel, si-a exprimat regretul ca exista medici care refuza sa se vaccineze contra gripei porcine, mai ales ca au studii de specialitate si ar trebui sa stie care sunt beneficiile unui vaccin de acest tip.
Adrian Streinu Cercel spune ca este regretabil ca doctorii, care au facut sase ani de facultate si alti cinci ani de specializare, spun ca nu vor sa se vaccineze. "E regretabil ca doctorii sa vorbeasca astfel despre vaccin in contextul in care fac sase ani de facultate si inca cinci ani de specializare. Inseamna ca sistemul de invatamant nu pune la dispozitie toate informatiile care ar trebui stiute. Vaccinologia este o stiinta si face parte dintr-o specializare, asa ca nimeni nu poate sa stie chiar totul", a explicat secretarul de stat.

Streinu Cercel a adaugat ca, dupa parerea sa, nu au de ce sa apara reactii adverse la vaccinul anti-AH1N1. "Intre vaccinul impotriva A/H1N1 si cel impotriva gripei sezoniere exista o singura diferenta, ca cel pentru sezoniera contine trei tulpini de virus, in timp ce acesta contine una singura. Intre vaccinul produs la noi si cele din afara difera platforma de productie, cel produs la Cantacuzino fiind produs fara adjuvati, astfel ca contine 15 micrograme de virus, celelate contin o cantitate mai mica", a explicat Cercel.

Potrivit specialistilor, persoanele alergice la ou nu trebuie sa faca acest vaccin. "Este ferm contraindicat, deoarece vaccinul este facut pe ou embrionat de gaina si pot ramane in el resturi reziduale de ou", spune secretarul de stat.

Secretarul de stat, care s-a vaccinat vineri dimineata in prezenta presei, a explicat jurnalistilor, pas cu pas, procedeul de vaccinare - medicii care fac vaccinul poarta masti si manusi, dupa vaccinare se pune un plasture pe bratul pacientului pentru ca ar putea exista o mica sangerare. Inainte de a face vaccinul unei persoane, medicul vaccinator are obligatia sa ii faca o mica verificare a starii de sanatate, iar persoana respectiva sa anunte daca are simptome de boala acuta. "Nu e niciun risc. Vaccinul este facut pe ou, nu are adjuvanti si este produs cu o tehnologie care omoara virusul".

Vaccinul impotriva gripei AH1N1 este facut pe linia de productie a vaccinului sezonier.

Primele 250.000 de doze de vaccin pandemic produse de Institutul Cantacuzino au ajuns ieri la Directiile de Sanatate Publica din zonele cu focare, respectiv municipiul Bucuresti (50.000 de doze) si regiunea Moldovei (250.000 de doze), vaccinul fiind similar celui contra gripei sezoniere in ceea ce priveste efectele secundare.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, pana saptamana viitoare vor mai fi livrate 1.090.000 de doze catre restul judetelor. Transportul se va realiza cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor.

In prima instanta, vor fi imunizati angajatii din sanatate si din sectoarele care se ocupa cu asigurarea securitatii nationale si locale, urmand ca, ulterior, sa fie imunizate si celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenti. Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a primit toate aprobarile de la Agentia Nationala a Medicamentului si a fost testat conform standardelor internationale, ne asigura Ministerul Sanatatii.

In ceea ce priveste reactiile secundare inscrise pe prospect, acestea sunt similare celor ale vaccinului contra gripei sezoniere, adica roseata la locul injectarii, usoare stari febrile si, la persoanele sensibile, alergii minore.

Vaccinul impotriva virusului A/H1N1 nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizandu-se in cadru organizat, ca masura suplimentara de protectie pentru ca "vaccinul sa ajunga intr-adevar la grupele tinta, numai astfel putandu-se limita, in realitate, numarul de imbolnaviri", potrivit MS. Persoanele care vor sa se vaccineze nu trebuie sa se prezinte la cabinetul medicului de familie, ci sa astepte sa fie chemate. Reactiile adverse trebuie raportate de medicii de familie la ANM, in acest sens fiind postat si un formular pe site-ul agentiei.

Pana la finele anului viitor, Institutul estimeaza ca va produce 10 milionae de doze, cu un cost total de 50 de milioane de lei.

Ministerul Sanatatii va asigura vaccinarea a 40% din populatie, dintre care 5% angajati ai serviciilor publice esentiale si 35% persoanele cu grad de risc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.