De astazi, 110.000 de fetite din clasele a VI-a si a VII-a vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, cu acordul parintilor

In prima etapa a campaniei, 23-30 noiembrie, va fi administrata cea dintai doza de vaccin, iar urmatoarele doua doze vor fi inoculate in lunile ianuarie si mai 2010. Cele doua vaccinuri disponibile sunt Gardasil (Merck) si Cervarix (GSK).

Vaccinarea se va face in principal de catre medicii scolari, iar parintii vor fi anuntati din vreme cu privire la ziua vaccinarii copiilor, pentru a-si exprima acordul sau dezacordul cu privire la campanie. 52% dintre parinti sunt de acord sa-si vaccineze fetitele impotriva Papillomavirusului uman, responsabil de aparitia cancerului de col uterin, potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Sanatatii Publice.

  • Profil de siguranta din partea OMS
Potrivit specialistilor, niciun caz de reactii adverse severe (formarea cheagurilor de sange sau chiar decesul fetitelor) nu a fost confirmat de autoritati, cauzele fiind cu totul altele decat administrarea vaccinului.

"Ambele vaccinuri beneficiaza de un profil de siguranta din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ceea ce inseamna ca autoritatile internationale considera ca nu exista riscuri majore ale administrarii lor"
, mentioneaza pentru Adevarul medicul Cristina Crintea, purtatorul de cuvant al Centrului de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin.

Cititi mai multe in Adevarul.

Cancerul de col uterin, prevenit printr-un vaccin

Vaccinarea fetitelor de 10 ani, refuzata in masa

Medicii spun ca vaccinul contra cancerului de col nu este periculos


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.