Cancerul de col uterin afectează anual peste 12.000 de romance, majoritatea ajungand la medic in ultima fază a bolii. Statisticile arată că țara noastră se află pe locul intai in Europa in ce privește mortalitatea cauzată de această maladie. Vaccinul care previne infestarea cu virusul Papiloma a ajuns și in Romania, urmand să fie disponibil in farmacii, in cel mult trei luni.

"Acest vaccin este eficient in cazul tinerelor care nu și-au inceput viața sexuală. Totodată, el se adresează și femeilor cu varste cuprinse intre 20-26 de ani, care nu au fost contaminate cu virusul Papiloma", ne-a declarat vicepreședintele Societății Romane de Obstetrică-Ginecologie, prof. dr. Gabriel Bănceanu.

Medicul spune că vaccinarea presupune administrarea a trei doze la un interval de trei luni. In ce privește prețul la care se vor putea achiziționa cele trei doze, acesta se va ridica in jurul sumei de 1.500 RON. Avand in vedere că testului Babeș-Papanicolau, cea mai eficientă și mai ieftină metodă de depistare precoce a cancerului cervical, incă mai reprezintă o necunoscută pentru majoritatea femeilor din Romania, este greu de crezut că ele vor scoate din buzunar o sumă deloc neglijabilă să cumpere acest vaccin. Reprezentanți din cadrul Ministerului Sănătății ne-au declarat că nu exclud varianta elaborării unui program național de sănătate care să vizeze maladia in cauză. "Dacă specialiștii din comisiile de sănătate vor recomanda acest lucru, este posibil ca in viitor, Ministerul Sănătății să aloce banii necesari unei campanii naționale de vaccinare impotriva cancerului de col uterin", ne-a spus secretarul de stat in Ministerul Sănătății, Ervin Szkely.