"Campania de informare a fost incorect facuta. Nu s-au tinut sedintele cu parintii in care medicii sa explice foarte clar importanta vaccinarii. Noi propunem ca fetele care nu vor fi vaccinate in cadrul acestei campanii sa fie tinute in evidenta si, la varsta de 14 sau 16 ani, sa fie rechemate la medic si daca vor fi de acord, sa fie vaccinate atunci", a declarat doctorul Cristian Sever Oana.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, dr. Rodica Tanasescu, sustine ca vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se face, in Romania, inca din anul 2006. Pana in prezent, s-au vandut peste 10.000 de vaccinuri, fiecare dintre ele cu trei doze, la pretul de aproximativ 300 de euro.

"Consideram ca acest vaccin nu este riscant. Eu mi-am vaccinat propriul copil, acum un an si jumatate. Orice medicament, orice aliment sau orice vaccin poate produce, la un moment dat, reactii adverse si efecte secundare, fara insa ca acestea sa anuleze valoarea produsului respectiv", a explicat dr. Tanasescu.

Peste 110.000 de eleve de clasa a patra vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in cadrul unei campanii initiate de Ministerul Sanatatii.

Vaccinarea se va face in trei doze, prima in intervalul 24 noiembrie si inceputul lunii decembrie, a doua doza in luna ianuarie, iar ultima in luna mai.

Vaccinarea va fi efectuata de asistenti medicali sau medici de familie, dupa un tabel realizat de fiecare scoala in parte. Elevele care au acordul parintilor pentru vaccinare, dar nu se pot prezenta la data la care sunt programate in tabel pentru a fi vaccinate, pot fi reprogramate ulterior.

In fiecare an, in Romania, peste 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.