Sindicatele considera cererea FMI, de a se renunta la contractele colective de munca, o "aberatie" si "o obraznicie fara margini" * In cazul in care ea va fi acceptata, sindicalistii ameninta cu proteste de strada

Centralele sindicale califica drept "aberatie", "o gluma proasta" sau "o obraznicie fara margini" solicitarea Fondului Monetar International (FMI) de a se renunta la contractele colective de munca, avertizand ca, in eventualitatea in care Guvernul o va accepta, vor trece la actiuni de protest. Bogdan Hossu, liderul "Cartelului Alfa", considera ca aceasta solicitare a FMI "este o aberatie contrara legislatiei nationale si internationale, care ar trebui sa schimbe inclusiv Constitutia Romaniei". Legea fundamentala prevede la articolul 41, alineatul 5, din Titlul II, ca "dreptul la negocieri colective in materie de munca si caracterul obligatoriu al conventiilor colective sunt garantate".

Hossu a declarat ieri, pentru Mediafax, ca daca totusi aceasta solicitare va fi acceptata de Guvern, "va avea loc o mica revolta originala a sindicatelor si patronatelor." La randul sau, Marius Petcu, presedintele CNSRL-Fratia, a declarat agentiei MEDIAFAX ca solicitarea FMI "este o obraznicie fara margini, care vine dupa ce Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta cu privire la Codul Muncii, care a fost rezultatul unor negocieri deloc usoare intre parti."

Liderul CNSRL-Fratia anunta ca, daca acesta propunere va fi acceptata de Guvernul Romaniei, sindicatele vor organiza un miting cu 100.000 de oameni in Bucuresti, care vor bloca activitatile in economia nationala, pentru ca "este de preferat o economie care sa stea pe loc, uneia care sa satisfaca cererile aberante ale FMI".

Posibilitatea renuntarii la contractele colective de munca, la cererea FMI, este criticata si de blocul National Sindical (BNS). "BNS spera ca solicitarea FMI de a se renunta la contractele colective de munca este o gluma proasta. Contractele colective de munca si Codul Muncii sunt singurele instrumente prin care salariatii romani au parte de drepturi si pot fi protejati impotriva abuzurilor", sustine BNS, intr-un comunicat de presa.

"Desfiintarea contractelor colective de munca este o aberatie pe care n-o vom accepta sub nici o forma, nici macar la nivel de negociere de principiu. Asteptam de la functionarii FMI sa revina cu picioarele pe pamant si sa inceteze sa mai santajeze Romania", se precizeaza in comunicat. BNS face apel la intreaga clasa politica, la Guvernul Romaniei, structurile patronale si cele sindicale, precum si la institutiile societatii civile sa isi asume, impreuna, ruperea relatiilor cu Fondul Monetar International.

"Romania are deja un drum clar de urmat - integrarea in Uniunea Europeana - si stim ce avem de facut si trebuie sa ne concentram eforturile pentru atingerea acestui obiectiv", sustine BNS, in acelasi comunicat. Reprezentantii FMI au cerut Guvernului desfiintarea contractelor colective de munca (CCM), aceasta fiind una dintre conditiile aprobarii memorandumului suplimentar de politici economice la acordul incheiat cu institutia financiara, au declarat marti, pentru Mediafax, surse apropiate negociatorilor.

Potrivit acelorasi surse, solicitarea FMI are la baza si nemultumirea investitorilor straini din Romania fata de prevederile noului Cod al Muncii, care a fost aprobat deja de Guvern prin ordonanta de urgenta. Investitorii straini s-au declarat nemultumiti de faptul ca sindicatele au puteri prea mari in raport cu patronatele.

Patronatele vor ca Guvernul sa nu accepte solicitarea FMI

Si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 cere Guvernului sa respinga solicitarea FMI de desfiintare a contractului colectiv de munca, intrucat legislatia europeana, precum si functionarea mecanismelor dialogului social impun acest lucru, se arata intr-un comunicat al UGIR 1903. "Industriasii romani solicita imperativ Guvernului sa respecte legile Romaniei si sa consulte partenerii sociali, in primul rand patronatul, inainte de a lua decizii cu impact in economie", se precizeaza in comunicat. In opinia reprezentantilor UGIR 1903, interesele de dezvoltare a Romaniei se negociaza cu reprezentantii economiei reale si nu cu diverse institutii internationale. "UGIR -1903 mai solicita Executivului sa inceteze imixtiunile in procesul unificarii miscarii patronale din Romania", se mai arata in comunicat.

In plus, reprezentantii industriasilor sustin ca nu vor accepta nici majorarea TVA de la 19% la 22% si vor organiza forme de protest.

La randul lor, reprezentantii Confederatiei Patronele a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC) sunt nemultumiti de cererea formulata de delegatia FMI de a exclude dreptul organizatiilor patronale si sindicale reprezentative, la negocieri colective.

Potrivit Mediafax, reprezentantii patronatului solicita retragerea acestei conditii, considerand ca incalca prevederile legislatiei internationale a muncii. "Departe de a considera actuala forma a Codului Muncii perfecta, ea reprezinta totusi suma compromisurilor posibile in aceasta etapa de evolutie socio-economica romaneasca, preluand intr-o masura considerabila reglementarile europene in domeniu", precizeaza CPISC. Confederatia considera ca reglementarile negociate recent sunt suficiente pentru a asigura o flexibilizare optima a relatiilor de munca, dar si pentru a descuraja munca neinregistrata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.