Gigi si Victor Becali sunt cercetati penal pentru spalare de bani

Ceea ce, de multi ani, parea o dusmanie fara sanse de impacare intre latifundiarul Gigi Becali si verii sai, Ioan si Victor Becali, pare doar o mare piesa de teatru jucata de ochii lumii. Parchetul a anuntat ieri ca Gigi si Victor sunt cercetati in acelasi dosar, fiind invinuiti de spalare de bani. Dincolo de poza pentru public, cei doi au derulat, in tot acest timp, afaceri impreuna.

Firme-fantoma

Patronul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, si impresarul FIFA Victor Becali ar fi pus la punct un sistem de spalare de bani, prin care ar fi scos din tara sute de miliarde de lei. Asa au declarat pentru "Evenimentul zilei" surse judiciare, care au adaugat ca fostul oier si fratele lui Ioan Becali ar fi ajuns la aceasta "performanta" cu ajutorul mai multor persoane din administratia gruparii din Ghencea.
Cu sprijinul acestora, cei doi ar fi trecut sume uriase - provenite din conturi din strainatate - prin zeci de firme-fantoma. Prin urmare, procurorii au mai deschis pe numele patronului din Ghencea si al varului sau inca un dosar penal, sub acuzatia de spalare de bani.

Procurorii spun ca, pentru a justifica surplusul de bani, Gigi si Victor Becali ar fi emis chitante, bonuri fiscale si acte de inregistrare fiscala fara acoperire. Ulterior, sumele erau ridicate direct din banci in numerar sau plecau din nou in conturi din strainatate. Conform documentelor pe care anchetatorii le detin pana acum, acestia ar fi spalat, numai in anul 2004, peste 120 de miliarde de lei.

Magistratii l-au instiintat deja pe Gigi Becali ca maine este asteptat la Parchet, pentru a i se prezenta oficial materialul de urmarire penala in noul sau dosar.

Victor neaga

Contactat telefonic in legatura cu acest caz, patronul Stelei s-a lansat intr-o serie de invective la adresa ziaristilor de la "Evenimentul zilei": "Fii atent si noteaza ceea ce iti spun eu acum: imi bag p... in redactia voastra".

Victor Becali ne-a precizat: "Nu este adevarat nimic. Nu am avut niciodata vreo firma impreuna cu Gigi. Nu am facut nici o afacere cu varul meu".

In cursul zilei de ieri, procurorii au primit vizita neanuntata a lui Gigi Becali, care a tinut sa aduca probe prin care sa-si sustina in continuare nevinovatia in dosarul MApN. Pentru ca nu il asteptau, anchetatorii s-au rezumat la a-l informa ca orice act trebuie depus mai intai la dosar, dupa care se face o cerere scrisa.

La iesire, Becali a rabufnit la adresa magistratului care se ocupa de acest caz si a ziaristilor care il asteptau in fata Parchetului: "E prost. Habar nu are de legi. Are comunism in sange! In sangele lui! Are in sangele lui scame de comunism si securist! Si e manipulat!".

"Eu sunt cel pagubit!"

Becali a povestit si cum au decurs audierile sale de la Parchet pana in acest moment: "El a scris (n.r. - in acte) ca sunt invinuit, dar eu ii taiam de acolo si scriam martor. Eu cu mana mea!".

Despre fostul ministru al apararii, Victor Babiuc, si el cercetat in acelasi dosar, spune ca l-a vazut doar o data in viata si neaga orice confruntare cu acesta. "Ce confruntare? Eu sunt cel pagubit! Procurorul este sange de securist comunist", a mitraliat latifundiarul. La plecare, i s-a adresat bodyguardului sau: "Bai, Cataline, de-acum incolo, te rog eu, sa am agheasma la mine mereu, ca sa dau pe toti de la Antena 1 si de la "Gazeta Sporturilor", care lucreaza la diavol! Voi, ziaristii, aveti infectie de diavol in voi. Sunteti niste prosti si niste hahalere", a trambitat Becali.

La cateva ore dupa consumarea acestui episod, Gigi Becali a organizat o conferinta de presa in biroul sau de la Hotelul Marriott. "Pe mine nu procurorii m-au chemat la audieri, ci eu m-am dus. Azi am fost pentru ca plangea mama, care tot aude prin presa ca am probleme. Si le-am zis procurorilor sa-mi dea un raspuns rapid, ca imi strica imaginea", a declarat bogatasul.

"Trebuia sa le cer dublu"

De altfel, acesta a ironizat si acuzatia oficiala de "complicitate la abuz in serviciu in forma calificata", pe care anchetatorii au formulat-o zilele trecute impotriva sa. "I-am hipnotizat eu pe cei de la MApN sa semneze acele contracte? Am eu asa puteri supranaturale? Pai, trebuia sa le cer dublu cand am negociat cu ei pentru terenuri, daca eram baiat destept".

Patronul stelist le-a prezentat ziaristilor si doua "axe ale raului": "Dosarul meu a pornit de la doua linii de comanda. Prima este Botos-Gabriel Oprea-Nastase. A doua este Botos-Talpes-Puiu Popovici. Astia sunt dusmanii mei! Dar inclin sa cred mai degraba ca e vorba de a doua linie", a incheiat Becali.

Inchisoare de la 3 la 15 ani

Cu doua dosare penale la activ, Gigi Becali risca sa petreaca ani buni in spatele gratiilor. Astfel, potrivit Codului Penal aflat in vigoare, infractiunea de complicitate la abuz in serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani, in timp ce spalarea de bani se sanctioneaza cu inchisoarea de la 3 la 12 ani.

Verii Ioan si Gigi folosesc orice mijloace pentru a controla fotbalul romanesc

Fotbalul romanesc s-a transformat in campul de batalie al unei familii. Dupa ce Steaua si Dinamo, cele mai importante cluburi din Romania, s-au transformat in armele duelului dintre verii Gigi si Ioan Becali, rivalitatea personala a celor doi s-a extins, in mod nefericit, la nivelul intregii tari, devenita subit campul de bataie al vanitosilor bogatasi. Mai in varsta si mai orgolios, Ioan are o influenta si o experienta superioara in lumea fotbalului, pe care o cunoaste inca din 1990, de cand s-a facut impresar de jucatori.

Toate aceste lucruri il fac pe fostul procurator sa nu suporte concurenta varului sau, devenit, cu timpul, mai cunoscut si mai mediatizat. Gigi a strans deja cinci ani de cand patroneaza gruparea "ros-albastra", pe care o finanteaza in totalitate. Este un avantaj important fata de rivalul Ioan, acesta oficializandu-si relatia cu Dinamo, la care a devenit actionar si presedinte executiv, abia acum cateva zile.
Ironie a soartei, dar si ilustrare a tristei realitati din societatea romaneasca, Gigi a ajuns stapan peste fostul club al armatei, pe care a pagubit-o, in urma cu ani, si in niste afaceri suspecte, iar Ioan, sef peste fosta echipa a politistilor, cei care-l haituiau pe vremuri, pe cand era un bisnitar. Amandoi au profitat din plin de pe urma fotbalului, Gigi datorandu-i notorietatea, iar Ioan - bogatia. Amandoi sunt puternici si influenti, violenti si fara scrupule. Si, nu in ultimul rand, ambii sunt cercetati in dosare penale.

Pe mana acestor oameni a intrat fotbalul romanesc, impartit acum in sfere de influenta la fel cum, pe vremuri, erau impartite orasele americane intre bandele de mafioti. "Evenimentul zilei" va propune sa urmariti traseul verilor care au transformat ceea ce, in mod normal, ar fi trebuit sa fie o banala cearta peste gard intre doi vecini intr-o problema nationala, cu cheltuieli si miscari de "trupe" impresionante.
Ascensiunea lor, modul in care s-au imbogatit si rivalitatea care i-a impins sa comita adesea gesturi extravagante sunt infatisate in cele ce urmeaza.

IOAN BECALI

Bisnita la patrat
Ioan Becali (53 de ani) si-a descoperit vocatia inca din timpul liceului. Dimineata cumpara bilete la filme, iar seara le vindea la suprapret. Bisnita cu tichete la cinema la "Patria" ii aducea machedonului un profit de cateva sute de lei zilnic.

In 1977 a incercat prima oara sa paraseasca tara trecand Dunarea inot, pe la Drobeta Turnu-Severin. N-a reusit, fiind turnat la Securitate de "calauza". Ulterior, cateva luni a stat prin Bulgaria, facandu-si veacul la Cazinoul "Vitosa", din Sofia, unde s-a intalnit cu Mehmet Ali Agca (turcul care, pe 13 mai 1981, a incercat sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al ll-lea). Revenit in tara, Becali a fost arestat pe aeroportul Otopeni. A fost eliberat in urma cedarii a 14.000 de dolari si la presiunea rudelor. A reusit, pana la urma, sa ajunga in Germania, la inceputul anilor '80, traversand Dunarea cu o ambarcatiune artizanala. In timpul trecerii, banii (500 de dolari) pe care-i avea asupra sa s-au inmuiat si au devenit inutilizabili.

S-a stabilit in Germania, la Frankfurt. N-avea serviciu stabil si se ocupa de mici gainarii. In sezonul estival pleca in Italia, unde pacalea turistii vanzandu-le ceasuri Rolex contrafacute. Prin intermediul lui Dan Alban - "Albanezul", care-i era sef, a ajuns in preajma fotbalistilor tricolori, care erau, in vara lui 1990, in Italia, la Cupa Mondiala. Dupa decesul suspect al "Albanezului" (accident de masina), Becali a ramas unic reprezentant al internationalilor romani. Primul transfer al proaspatului impresar a fost trecerea lui Florin Raducioiu de la Dinamo la Bari. Dupa acest "tun", a devenit procuratorul majoritatii tricolorilor, incepand cu Hagi si Gica Popescu... In prezent, are o avere estimata la 70 milioane de dolari.

Conduce un Rolls Royce

In timp ce era plecat in Occident, in convorbirile cu mama sa, promitea ca va veni acasa cu "o masina care sa nu intre pe poarta", pentru a le da peste nas clevetitorilor. In primii ani dupa revolutie, Becali a adus la Pipera o limuzina Cadillac, lunga de aproape 6 metri si lata de 3, pe care insa n-a folosit-o decat ocazional, in scopul de a demonstra comunitatii ca "e cel mai tare". Acum, masina zace in curtea viloiului din Strada Iancu Niculae. Are un Rolls Royce, doua Range Rover, trei Mercedes-uri S Klasse. Cele sase autoturisme costa, impreuna, aproape un milion de euro.

Cea mai mare vila

Locuinta parinteasca se afla in Pipera, pe soseaua principala, gard in gard cu casa varului sau, Gigi. Vechea casa a fost daramata in urma cu mai bine de zece ani, in loc fiind ridicata o vila cocheta, cu piscina. Acum, acolo sta ambasadorul Nigeriei la Bucuresti. Becali are mai multe vile construite in zona, pe care le inchiriaza (contra unor sume lunare de 10-20.000 de euro. Viloiul unde sta acum este cel mai mare din zona rezidentiala Pipera-Baneasa. In Pipera era, pana la iesirea la rampa a lui Gigi, recunoscut ca stapan. Acum, sfera de influenta este impartita: Ioan - cu batranii (veri, vecini, alte rude), Gigi - cu tineretul (nepoti, prieteni de-ai acestora).

A finantat miscarea legionara

Mai precaut decat varul sau, a incercat sa se infiltreze intr-un partid deja consacrat, pentru a face economie. Initiativele sale s-au redus la tentativa de a separa zona Pipera de orasul Voluntari, pentru a se putea inscauna primar in localitatea nou-creata. Demersul s-a soldat doar cu un imens scandal. Enervat ca Pandele, primarul localitatii, refuza "secesiunea", "Giovani" l-a atacat cu toporul, provocandu-i o rana la mana. S-a mai laudat ca poate candida la Primaria Capitalei din partea PD, initiativa primita cu ironii de democrati. A declarat ca sprijina - inclusiv financiar - miscarea legionara, este in relatii stranse cu generalii de politie care conduc Judetul Ilfov, iar in legislatura precedenta a fost un apropiat al PSD-ului.

Profitor si lacom

Se invarte in fotbal din 1990, de cand a devenit impresar de fotbalisti. Profitand de perioada tulbure de dupa revolutie si, ulterior, de complicitatea conducatorilor de cluburi, a dat tun dupa tun, imbogatindu-se de pe urma transferurilor. Numele sau este legat de majoritatea cazurilor dubioase. Dupa ce a ajutat fotbalul romanesc sa saraceasca, s-a hotarat sa se bage la un club. Prezentandu-se drept "un Luciano Moggi al Romaniei", a preluat, in decembrie 2003, presedintia clubului Rapid. N-a rezistat decat sase luni, fiind dat afara de patronul George Copos dupa ce s-a dovedit incompetent, ratand toate obiectivele stabilite. In urma cu cateva zile a preluat acelasi post la Dinamo, fiind bagat la "ros-albi" de prietenii sai, Gigi Netoiu si Cristi Borcea.

GIGI BECALI

Imparatul oilor
Gigi Becali (47 de ani) provine dintr-o familie de machedoni care si-a construit o avere importanta (peste 200.000 de dolari) inainte de 1989, prin cresterea oilor. Este var primar cu Ioan Becali, tatii celor doi fiind frati. In adolescenta si-a ajutat tatal la cresterea oilor. Banii obtinuti in urma vanzarii de berbecuti, iaurt si branza erau cheltuiti prin baruri si restaurante de lux.

Asa a intrat Gigi in anturajul fotbalistilor. Nu se ducea decat rar la meciuri. Pentru ca avea probleme cu legile care pedepseau parazitismul si n-a vrut sa repete "istoria" varului Ioan, care a ajuns, din aceasta cauza, la Marina, Gigi s-a angajat la ICCE (fost institut de cercetare in domeniul electronicii) de pe platforma Baneasa, la doi kilometri de casa. Aici a lucrat o vreme ca lacatus-mecanic, dupa care a fost transferat (din pricina lipsei de randament) la departamentul "Apa deionizata". Revolutia l-a prins facand ture (12 ore lucrate/24 de ore libere), pazind vanele si robinetii de la subsolul cladirii unde se producea apa distilata.
In primele luni ale lui 1990 s-a lansat in afaceri.

Facea trafic de obiecte (blugi, tigari, sapunuri) pe care le aducea din Turcia, cu camioanele. Cu cei 200.000 de dolari primiti mostenire, cu "cheagul" facut din bisnita si cu 100.000 de dolari imprumutati de la Hagi s-a angajat in afaceri imobiliare. De fapt, aceasta afacere a inceput dintr-o intamplare. "Veneau oamenii la mine sa le cumpar terenul. Eu le dadeam atunci pretul pietei. Atunci, un metru de pamant costa chiar si mai putin de un dolar, iar acum e de peste o suta de ori mai mult. Asa a vrut Dumnezeu", recunoaste Gigi Becali. In prezent, detine sute de hectare de teren in Baneasa, Tunari, Otopeni si Snagov. Are o avere evaluata la 150 milioane de dolari.

Se da cu un Maybach

Nu este inca la nivelul varului Ioan. De cand a aparut rivalitatea cu Ioan, Gigi a achizitionat limuzinele pe care le considera cele mai la moda. In ultimii doi ani a cumparat un BMW seria 7, apoi o limuzina Audi A 8, modele care l-au costat, fiecare, in jur de 85.000 de euro. In prezent detine un luxos Maybach, pe care a dat 400.000 de dolari. Pentru a-si atrage aliati, Gigi plateste foarte bine. Ultima isprava: i-a luat un Porsche Carerra unui nepot. Acesta i se plansese lui Gigi ca a fost luat peste picior de cativa prieteni deoarece s-a dus la o nunta de machedoni din Constanta la volanul unui Audi.

Gard placat cu marmura

Locuieste intr-o vila pe care a ridicat-o in urma cu cativa ani aproape de fosta stana a familiei. A daramat fosta casa parinteasca, in ciuda unei opozitii din partea mamei sale, pe locul vechii locuinte plantand o padurice de corcodusi-rosii. Becali sustine ca valoarea noii sale vile, placata cu marmura, este de 1,5 milioane de dolari. Gardul este impunator, din fier si beton placat tot cu marmura alba. A dispus sa se posteze, in curtea vilei, cateva statui de un gust indoielnic. Pe peluza, in iarba bine tunsa, a asezat doua busturi din bronz care-l infatiseaza pe tatal decedat al latifundiarului. In partile laterale, curtea nu este ingradita, vecinii fiindu-i neamuri.

Se crede Mihai Viteazul?

Dupa ce a adunat o "masa critica" de bani si notorietate, a trecut la fapte, cumparand postul de presedinte al Partidului Noua Generatie. S-a facut remarcat printr-o agresivitate inconstienta. A reusit, in scurt timp, sa jigneasca un numar impresionant de oameni. Lipsa de cultura l-a transformat intr-un personaj influentabil si usor impresionabil. Diverse filme, documentare de pe "Discovery", povesti si - ulterior, prima carte citita - l-au marcat profund, facandu-l sa-si imagineze ca este, pe rand, Mihai Viteazul, ursul grizzly, cruciat si, in final, razboinicul luminii. Grandomania a atins apogeul in toamna trecuta, cand a crezut ca poate ajunge presedintele Romaniei. La alegeri, a obtinut un rezultat sub marja de eroare a sondajelor: 1,7 la suta.

Ambitie si amatorism

E relativ nou in lumea fotbalului. A intrat la Steaua ca prieten al lui Victor Piturca, in 2000. Treptat, si-a sporit influenta si, in final, l-a inlaturat pe Viorel Paunescu, precedentul presedinte al Consiliului de Administratie, preluand controlul clubului. Anul trecut l-a indepartat si pe ultimul sau aliat, Piturca. Este ambitios, dorindu-si sa devina, prin intermediul echipei, intaiul om din fotbalul romanesc. Pentru a-si atinge acest scop, a cheltuit sume importante de bani si a achizitionat jucatori de valoare. De la venirea sa, Steaua a avut constant cel mai mare buget din Divizia A. Amatorismul sau si al colaboratorilor l-au impiedicat sa-si atinga insa scopul. Din 2000 si pana acum, Steaua a castigat doar doua campionate, spre deosebire de rivalii de la Dinamo, care au investit mai putin si au cucerit trei titluri si patru cupe.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.