"Chiar daca societatea romaneasca m-a exclus si nu mi-a dat voie sa ii apartin, chiar daca romanii nu ma accepta nici astazi, pentru ca spun adevarul despre vechii securisti aflati tot la putere, limba romana ma insoteste permanent", spune Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatura 2009.
“Am fost mereu uimita de varietatea lingvistica a limbii romane, de metaforele pe care le contine. E o alta dimensiune a sinelui, pe care ti-o confera, de parca as avea doua statii, una a limbii pe care o intrebuintez, alta, cea oferita de cuvantul echivalent al celeilalte limbi, care ofera o alta imagine. Limba romana ma insoteste permanent, o am in cap, chiar daca scriu in limba germana. Ma insotesc, intotdeauna, in paralel, imaginile celeilalte limbi”, a declarat cu sinceritate, scriitoarea care nu isi neaga legatura cu tara natala. Totusi, la 20 de ani de la caderea Comunismului, Herta Müller ramane in Romania, o exclusa...

Cine este romanca Herta Müller, laureata Nobel pentru literatura

Intr-un interviu acordat Comitetului Nobel, Herta Müller vorbeste despre Romania. Pentru scriitoarea haituita de securitate, opresiunea, exilul si dictatura sunt teme constante ale literaturii si poeziei sale. Cat despre relatia cu Romania de astazi, scriitoarea are cuvinte critice, dar in acelasi timp sincere.

"Din societatea romaneasca am fost exclusa pe motive politice, cumva, ca si cand nu as fi apartinut acelui loc. Am ajuns in Germania, unde am fost considerata dintotdeauna <romanca>. In Romania am fost privita mereu ca o <nemtoaica>, am fost mereu considerata altfel, diferita. Sentimentul de excludere m-a facut adesea sa sufar, dar l-am considerat, in final, ca pe un fapt si atat. Nu poti constrange un om sa dezvaluie ceea ce gandeste. Daca prin ceea ce cred si gandesc nu pot dovedi ca apartin unui loc, ce mai ramane de facut?", spune Müller.

"In Romania, lumea nu prea ma place. Poate ca exista unii carora le plac cartile mele, dar eu, ca persoana, nu le sunt foarte simpatica. Cel mai probabil se intampla asta pentru ca eu continui sa spun lucruri despre Romania care deranjeaza, dar care trebuie spuse", declara proaspat laureata cu Nobelul pentru Literatura, scriitoarea Herta Müller, dupa scurta conferinta de presa care a avut loc la Berlin in ziua anuntarii premiului.

"A fost un noroc sa plec de acolo", marturiseste laureata cu Nobel intr-una dintre declaratiile care au urmat surprinzatoarei vesti.

"Sa traiesc in Romania regimului dictatorial a fost pentru mine una dintre cele mai coplesitoare experiente", spune adesea Herta Müller. "Chiar si traind in Germania, la sute de kilometri departare, experientele mele nu se sterg. Mi-am impachetat si trecutul atunci cand am plecat si imi amintesc ca dictaturile sunt un subiect comun si in Germania".

O obeservatie a politologului roman Vladimir Tismaneanu ar trebui insa sa ramana esenta comentariilor care se fac acum, dupa ce o scriitoare de origine romana a fost recompensata cu aceasta onorabila distinctie. "Premiul Nobel acordat Hertei Müller la doua decenii de la caderea Zidului Rusinii si de la revolutiile din 1989 este un tribut adus intelectualilor critici, celor care, sperand impotriva sperantei (spre a relua cuvintele lui Walter Benjamin) au facut posibila naruirea comunismului. Este proba ca, in lupta dintre tiranie si spirit, spiritul invinge", noteaza Vladimir Tismaneanu pe blogul sau, intr-un articol dedicat scriitoarei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.