Cele mai multe critici s-au inregistrat, in ultimii ani, pe zona utilizarii fondurilor publice, a declarat directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar.
O cauza ar fi legislatia privind achizitiile publice care a fost modificata de cinci ori in acest an, a explicat Alistar: "In paralel, s-a anulat independenta operationala si a fost diminuata capacitatea Departamentului de Lupta Antifrauda, care este principalul instrument de paza a banilor europeni si pentru perioada urmatoare discutam de ciclul de programare de 30 de miliarde de euro".

De asemenea, "Guvernul, fiind supus presiunilor crizei financiare si economice, a redus standardele de transparenta in ceea ce priveste deciziile referitoare la utilizarea fondurilor publice, in favoarea unor decizii mai rapide si cu aplicare imediata", a explicat reprezentantul TI Romania.

In a doua jumatate a anului 2008, s-a observat "o stagnare a oricaror progrese in domeniul justitiei si combaterii coruptiei, iar anul 2009 a fost marcat de politici si decizii care destructureaza sistemul national de integritate", se mai arata in Raportul National asupra Coruptiei.

Un alt palier care a inregistrat regrese este cel al administratiei publice, unde s-a realizat politizarea functiei politice, a sustinut Alistar.
De asemenea, modificarea Codurilor Civil si Penal a fost realizata "intr-un mod autoritar si complet netransparent". "Parlamentul a fost desconsiderat, acordandu-i-se un rol consultativ in locul celui contitutional de for legislativ", a adaugat Victor Alistar, sustinand ca adoptarea Codurilor s-a facut "in mod abuziv". Directorul executiv a TI Romania a reluat ideea potrivit careia Codurile au fost adoptate in lipsa unor studii de impact.

Victor Alistar a apreciat insa activitatea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care a devenit "o structura operationala". Pe de alta parte, "ingrijorator este faptul ca peste 80% din sanctiunile contraventionale atacate in instanta au fost declarate nule", o cauza care a dus la nulitatea investigatiilor realizate de ANI fiind "secretizarea procedurii jurisdictional-administrative", se arata in raport.

Perioada realizarii raportului a marcat cel mai mare regres privind reducerea vulnerabilitatilor in coruptie. "Pe de o parte, presiunea UE a scazut asupra autoritatilor de la Bucuresti si, pe de alta parte, s-a suprapus unor perioade electorale, pregatirea alegerilor parlamentare, iar in acest an avem alegeri prezidentiale", a explicat Alistar.

Transparency International Romania a lansat ieri "Raportul National asupra Coruptiei", realizat in perioada iunie 2008-septembrie 2009. In perioada realizarii raportului, iunie 2008-septembrie 2009, s-a observat "o deteriorare a climatului de integritate publica din Romania, marcata de o lipsa de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.