Romania a fost realeasa marti, printr-o exceptie de la procedura, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Guvernatorilor al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) pentru perioada 2009-2010, dupa ce tara noastra detinuse mandatul si in anul precedent, anunta MAE.
Consiliul Guvernatorilor AIEA s-a reunit marti pentru a desemna statele care urmeaza sa ocupe functia de presedinte si cele doua functii de vicepresedinte ale acestui organism, in sesiunea 2009-2010. Conform principiului rotatiei, Malaezia a fost confirmata in functia de presedinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA pentru 2009-2010, inlocuind Algeria, iar Germania a fost desemnata in functia de vicepresedinte in locul Finlandei, potrivit NewsIn.

Grupul regional Est-European si statele membre in Consiliul Guvernatorilor au hotarat reinnoirea mandatului Romaniei de vicepresedinte al acestui organism pentru inca o sesiune, suspendand astfel aplicarea regulilor de procedura care prevad ca aceasta functie nu poate fi detinuta de doua ori consecutiv de acelasi stat.

"Realegerea Romaniei in functia de vicepresedinte al Consiliului Guvernatorilor pentru 2009-2010 prin aclamare constituie o dovada a angajamentului tarii noaste la nivelul AIEA, precum si o recunoastere a activitatii desfasurate in sesiunea 2008-2009 dedicata convenirii bugetului si activitatilor programatice ale organizatiei", subliniaza Ministerul roman de Externe.

Consiliul Guvernatorilor este format din 35 de membri (13 desemnati, reprezentand statele cele mai avansate in domeniul nuclear si 22 alesi de Conferinta Generala a AIEA pe principiul reprezentarii echitabile a tuturor grupurilor regionale) si este organismul decizional al Agentiei. Mandatul membrilor este de un an pentru categoria “desemnat” si de doi ani pentru categoria “ales”.

Romania este membru fondator al AIEA din 1957. In Consiliul Guvernatorilor al AIEA, Romania a detinut pana in prezent cinci mandate (1977-1979, 1982-1983, 1991-1993, 1995-1997, 2001-2003), pe parcursul ultimelor trei mandate detinand si functia de vicepresedinte al Consiliului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.