Romania a obtinut din partea Uniunii Europene o prelungire de doi ani pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui crud de vaca, se arata intr-un comunicat remis luni de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
"Urmare a demersurilor demarate la inceputul acestui an de ministrul agriculturii Ilie Sarbu, in data de 15 septembrie 2009, Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatate animala a adoptat decizia de prelungire cu doi ani a derogarii pentru alinierea la standardele comunitare a unitatilor romanesti de procesare a laptelui (modernizare privind aspectele structurale) si pentru alinierea la standardele de calitate (igiena) a laptelui", se arata in comunicatul MAPDR.

Potrivit comunicatului MAPDR, laptele produs in unitatile in tranzitie va fi comercializat numai pe piata romaneasca, informeaza NewsIn.

Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, declara in luna iulie ca 61% din laptele produs in Romania este conform normelor europene, precizand ca fabricile procesatoare nu pot face rabat si nu pot accepta la procesare lapte care nu este in conformitate cu normele comunitare.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) declarau la inceputul lunii iunie ca Romania a solicitat prelungirea de cel putin doi ani a perioadei de tranzitie in vederea alinierii la cerintele comunitare de igiena a laptelui crud de vaca.

Astfel, datorita deciziei favorabile, milioanele de producatori romani nu vor mai fi nevoiti sa-si inchida productia la 31 decembrie anul curent, cand expira perioada de tranzitie stabilita initial de UE. [Protestul fermierilor face victime: o vaca a lesinat la poarta lui Ilie Sarbu; Protestul fermierilor da roade: Guvernul adopta un memorandum]

Potrivit Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, Romania beneficiaza de o perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2009, pentru a se conforma cerintelor structurale pentru unitati si conditiilor de calitate a laptelui crud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.