Prima zi bancara cu leul greu inseamna batai de cap si greseli de calcul. Ca sa se fereasca de greseli, casierele si vanzatoarele se feresc de leul greu.

Circa un sfert din numarul celor 50 de intervievati ieri de "Averea" au declarat ca nu umbla cu lei grei, ca sa nu greseasca. "Ma feresc de leul nou ca de necuratu’," spune o vanzatoare de la magazinul de tabac din Unirii-Splai. "Azi au venit cam de doua ori mai multi lei noi decat ieri, dar i-am dat ca sa scap de ei. Am pastrat pentru noi o bancnota de 10 si o moneda de 50 de bani", spune vanzatoarea, aratandu-ni-i.

Problema principala: unii vanzatori emit chitante in lei noi, trecand pe ele sumele vechi. Exemplu: o benzinarie vinde de milioane de lei vechi, dar casierul nu-si da seama si trece pe factura cu lei noi suma de 4 milioane. "Si noi avem probleme, cu casa (POS-ul): daca vindem un produs de 11 milioane de lei vechi, aparatul nu poate scrie decat pana la 10 milioane - adica 1.000 de lei noi - prin urmare, trebuie sa scriem doua facturi - una de 1.000 de lei noi, si alta de 100 de lei noi, si asta ne incurca toata contabilitatea", ne spune vanzatoarea unui magazin de articole sportive.

Cati lei grei au intrat ieri pe piata "ramane secret de stat: niciodata nu o sa se spuna", sustin oficiali ai Bancii Nationale. Un lucru e limpede: nu exista o singura tranzactie cu lei noi care sa nu puna pe ganduri (calcule) pe cei implicati. "Deja ma doare capul, m-am incurcat de cateva ori cand a venit vorba, in special, de sume mici. As fi preferat bancomatul cu lei vechi- n-am incredere in cei noi", ne spune Larisa G., o tanara jurnalista care tocmai a efectuat o retragere in lei noi la un bancomat din Piata Universitatii.

La BCR Lipscani, desi e ora 13.00, e aglomeratie. "Nu sunt nici un fel de probleme legate de leul nou", ne spune o casiera-sefa. Clientii ne spun ca a existat o persoana care a vrut sa schimbe dolari in lei noi, si a fost refuzata. Casiera neaga. Totusi, un tanar incearca, fara succes, sa schimbe in valuta fisicuri cu monede de 5.000 de lei vechi.

"E a treia casa de schimb valutara care nu mi le primeste", spune el, parasind agentia. Prima casa de schimb de pe Smardan refuza monedele. "Ce sa fac cu ele? Daca erau lei noi, sigur ca le-as fi acceptat", spune casiera de la casa agentia de schimb CSV Condor. Abia a cincea casa valutara accepta monede de lei vechi.

"Pana acum n-a venit nimeni cu lei noi", spune casiera. Fast-food-urile Tip-Top si Snack Attack nu au probleme: au si primit, au si dat rest. "Am primit si am dat rest in lei grei. Inca n-am primit bacsis in lei grei, dar speram," spune o barmanita din Piata Universitatii. "Lei grei sau noi, bacsisul e bacsis, orice ban e bun", spune un chelner.

Piata Amzei releva insa cea mai mare problema: batranii nu se descurca deloc cu noua moneda. "Trebuia sa fie doar o luna si jumatate in care sa mearga banii in paralel. Batranii nu se descurca deloc cu moneda noua. perioada e prea mare, asa sa scrieti", ne spune o tanara vanzatoare de fructe. "Nu primesc lei noi. De ce sa-i primesc? Dar daca cumparati flori, sigur...", ne spune si o florareasa.

Problemele leului greu - sondaj:

1. Populatia se fereste de el, deocamdata, din cauza duratei mari a calculelor si greselilor majore care pot fi facute

2. Nu se primesc monede de lei vechi la casele de schimb valutar, chiar si ale unor banci

3. Ar fi de preferat o perioada mai scurta de circulatie in paralel a celor doua monede.

4. Afisarea sumelor intr-o singura moneda (cea noua) pe bonuri si chitante, dar si la punctele de plata, creeaza confuzii

5. Deocamdata nu sunt suficienti lei noi pe piata pentru a da rest.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.