Primaria Capitalei, prin intermediul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), s-a asociat cu o firma privata careia ii pune la dispozitie cinci hectare din parcul Tineretului, pentru a construi un complex tip Aquaparc, cu restaurant de lux si club de fite.
Initiativa municipalitatii vine dupa ce anul trecut, la putin timp de la instalarea sa la sefia primariei, Sorin Oprescu a demarat, in parcurile Herastrau, Cismigiu si Tineretului, actiuni de desfiintare a constructiilor autorizate care ocupasera spatiul verde.

"Pentru acest proiect, procentul de ocupare a terenului (POT - n.r.), adica raportul intre suprafata acoperita la sol de imobilul construit si suprafata totala a terenului, este de 80%, ceea ce depaseste cu mult reglementarile din zona", au declarat, pentru NewsIn, surse oficiale.

In planul urbanistic zonal (PUZ), cele cinci hectare de teren sunt pe doua zone verzi din parc, una de tip V1, destinata promenadelor, una V3, pentru agrement. PUZ prevede ca, in zona V1, POT sa fie 5%, iar in V3, 30%. "Pentru a eluda planul urbanistic zonal si votarea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, s-a facut acordul de asociere in participatiune intre primarie si o firma privata, iar modificarea acestuia se va face prin plan urbanistic de detaliu (PUD - n.r.), care va fi votat la Primaria Sectorului 4, nu la Capitala", mai spun sursele citate.

O alta problema a proiectului este cea legata de defrisare. "Pentru constructie e nevoie de desfisari masive, iar avizul pentru aceasta operatiune se obtine foarte greu. In zona exista arbori vechi, stejari, care formeaza o vegetatie bogata. Pentru a putea defrisa, stiu ca se incearca sa se spuna ca ar fi vorba, de fapt, de doar 10-15 copaci fara valoare, stratagema folosita in astfel de situatii, cand nu s-ar putea obtine altfel avizul", mai spun sursele citate.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat, intr-o sedinta a consiliului local, ca nu se va opune planului urbanistic de detaliu necesar acestui proiect, dar vrea ca investitorii sa-si mute sediul social la el in sector, pentru a plati taxe si impozite in aceasta zona administrativa.

Primaria Capitalei a venit in asociere cu terenul de cinci hectare si nu va investi niciun leu de la buget. Sunt insa probleme si cu statutul juridic al terenului. "Pe circa 5.000 de metri patrati sunt doi proprietari carora li s-a retrocedat terenul, iar pentru alte bucati din cele cinci hectare au fost depuse cereri de revendicare", precizeaza sursele oficiale.

Municipalitatea poate rezolva, insa, problema legata de drepturile asupra terenului, oferindu-le proprietarilor, pe baza unei hotarari de consiliu, suprafete echivalente langa parc. Asa s-a intamplat in cazuul celor doua hectare pe care Marioara Micsunescu le detinea in parc. Ea a primit, dupa numeroare procese, o suprafata echivalenta langa parc, ce-i drept, tot pe spatiul verde.

Suprafata de cinci hectare destinata complexului tip Aqauparc se afla in spatele Palatului Copiilor, intre aceasta cladire si Sala Polivalenta. Procentul de ocupare a terenului de 80% este explicabil prin numeroasele constructii prevazute in zona. Pe spatiul V1 se va construi o parcare de 500 locuri, iar pe V3 un club de noapte, un restaurant de fite, un patinoar care va functiona in toate anotimpurilor, bar, bazine de inot care vor fi transformate, iarna, tot in pationare, un centru de spa si fitness, restaurante tip fast-food si o piata pentru promenada si repaus.

Investitorul este firma Aquaparc Blue Ciel, detinuta in proportie de 95% de omul de afaceri Marcel Toader, un fost rugbist, intors din Franta. Firma are un capital social de 2.000 lei, dar nu a depus la Ministerul Finantelor bilantul pe 2007 si 2008. Firma s-a angajat sa investeasca 25 de milioane euro si sa dea Primariei Capitalei 200.000 de euro pe an, ca redeventa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.