Social 25 August 2009 16:33
Renumitul filosof francez Michel Serres ne invita sa relativizam criza financiara care a zguduit capitalismul, punand-o in balanta cu celelalte "cutremure" de mare amploare de care nu mai tinem cont, cum ar fi educatia, vorbind despre cresterea gigantesca a economiilor, de tipul celei care a dus la disparitia dinozaurilor.
"Vad importanta crizei voastre, miliardele care sunt in joc, disparitia unor averi. Dar sunteti voi constienti de disparitia cunostintelor?", intreaba retoric Serres, amintind ca tinerele generatii nu mai au acces la latina, greaca veche ori invatamant literar.

"Aceasta criza financiara nu este decat unul dintre multiplele focuri rosii care au fost aprinse. Dar daca ne gandim ca este singurul, ne inselam"
, declara Serres, intr-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos. Universitatea este in criza mondiala de 25 de ani, la fel ca sanatatea. Scolile si spitalele, conditia umana, stiinta, toate acestea trec de mult timp "printr-un cutremur" la care societatea pare imuna, spune universitarul. "Criza voastra a facut mai mult zgomot, dar societatea nu s-a sesizat la tsunami-ul trait de copii. Ea prefera banii in detrimentul propriilor copii", suna avertismentul transant al unuia dintre umanistii secolului XXI.

In plus, traim o mare criza a catolicismului, precizeaza Serres, in opinia caruia asistam la precipitarea integrismelor in majoritatea monoteismelor, alaturi de o criza a militarului: "exista in lume o supraputere si nimeni nu poate ajuta SUA, care cheltuie 1.000 de miliarde de dolari in razboiul cu una dintre cele mai slabe tari din lume, Irakul si nu-l castiga".

Din pozitia unui universitar pentru care educatia este cea care articuleaza bunul mers al lucrurilor, inclusiv in economie, Serres avertizeaza ca a privi criza actuala exclusiv in registrul financiar este o grava eroare, relateaza NewsIn. Criza, spune filosoful, nu este greseala unui anumit ministru si nici nu este de data recenta, semnele ei aparand in 1968. 40% dintre lucratori erau agricultori in 1900, iar acum vorbim de 4%, ceea ce inseamna "un tsunami gigantesc". Ce s-a transformat radical in ultima jumatate de secol este "homo sapiens".

Nu este societatea cea care s-a schimbat, ci conditia umana. Corpul s-a schimbat, raportarea la natura, la nastere si la moarte si totusi nimic nu s-a schimbat in institutiile noastre politice si economice. "Institutiile se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat si vreti sa nu avem o criza?", se intreaba Serres.

Pentru Michel Serres, perioada pe care o traversam acum este una dintre cele mai pasionante perioade ale istoriei. "Am chef sa va vorbesc despre disparitia dinozaurilor. Motivul este foarte simplu: au disparut pentru ca au crescut. Marimea lor este cea care i-a ucis. Viata nu poare exceda o anumita marime. Murim de-atata crestere", avertizeaza Serres, amintind de esecul Imperiului Roman, cauzat de aceeasi necontrolata pofta de grandoare. "In economie, nu stiu, dar in viata, cresteti, cresteti si apoi dispareti", adauga filosoful, trimitand la marile institutii economice care s-au dezvoltat peste limita naturala.

"Razboiul pe care il purtam astazi nu este un razboi intre oameni, ci razboiul pe care oamenii il duc contra lumii. Suntem pe cale de a castiga acest razboi, adica sa pierdem lumea", conchide pe un ton pesimist si profetic Serres.

Michel Serres, autor a 50 de volume, a predat istoria stiintelor la Sorbonna si la universitatea Stanford. A studiat matematicile si filosofia la Scoala Normala Superioara din Paris, fiind coleg cu Derrida. Prezent la Timisoara in 2007, Michel Serres a vorbit despre modificarea obiectelor in secolul XX, cand apar obiectele-lume, gigantice si incontrolabile: bomba nucleara, satelitul, rachetele cosmice si Internetul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.