Social 19 August 2009 14:15
Astfel, in spitale, abia se va asigura plata salariilor si a utilitatilor, in timp ce pacientii nu vor mai avea parte de medicamente, investigatii sau analize
Dr. Daniela Safta, director medical la Spitalul Universitar de Urgenta „Elias“ din Capitala, a explicat pentru Cotidianul cum s-a ajuns in aceasta situatie. Pe langa faptul ca bugetul pentru spitale a fost mai mic cu 30% anul acesta, comparativ cu 2008, In aprilie, fiecare spital a contractat pe aceleasi tarife de anul trecut, iar banii ajung doar pana in septembrie. An de an se intampla la fel, potrivit medicilor. Acestia spun ca sunt platiti din calculul salarial care rezulta din serviciile medicale prestate si rambursate de catre Casa de Asigurari de Sanatate. La contractare, dupa calculul numarului de angajati si, in mod deosebit, dupa cresterile salariale rezultate in urma sporurilor stabilite de Ministerul Sanatatii in 2008, cheltuielile salariale brute au fost dublate in aproape toate spitalele.


  • Problema aprovizionarii cu medicamente

"Firmele de distributie te obliga la plata periodica. Nu platesti intr-un anumit termen de 30 sau de 60 de zile, nu te mai aprovizioneaza. Avem un buget care ne-a acoperit numai nevoile salariale si utilitatile. Nu avem nici un fel de posibilitate de a plati facturile scadente in aceasta luna. Drept urmare, foarte multi furnizori refuza sa raspunda la solicitare", afirma Dr. Daniela Safta.


  • De la 1 septembrie, spitalele mor si ele, ca si pacienti

Spitalul Elias primeste cazuri din toata zona de nord a Capitalei, dar si din alte zone, pana in judetul Prahova, iar in ultimul timp au crescut si cazurile de politraumatisme cauzate de accidentele rutiere. "Ce se va intampla din septembrie? Ce faci cu pacientul varstnic de la neurologie cu daca nu ai anticoagulante? Spitalul, anul acesta, nu a primit bani decat pentru 20 de stenturi. Ce faci daca ai un astfel de pacient?", a adaugat Dr. Daniela Safta.


  • Sanatatea costa, iar populatia nu este corect informata

Intr-un sistem fara bani, nu poti sa asiguri o sanatate de calitate, este de parere directorul medical al spitalului Elias. Potrivit acesteia, de multe ori se mediatizeaza doar situatiile unor lucratori din sistemul sanitar care dau dovada de ignoranta, de nepasare, de suficienta, lucru umilitor care nu numai ca isi indeplinesc atributiile, insa o fac cu pasiune si din dorinta de a salva viata oamenilor. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca inca sunt doctori care au multe colaborari la privat, ce duce la un traseism profesional. "Ar fi bine ca programul de spital sa fie controlat de bunul-simt. S-au pervertit oamenii in sistemul acesta, deoarece fiecare guvernare a creat o oportunitate, a dat un balon de sapun in pragul alegerilor. Si totul in detrimentul pacientului, al celui cu nevoi de sanatate. Fara o reorganizare a sistemului, daca nu se inchid spitale, se va cheltui si se va fura pe masura", a conchis Dr. Daniela Safta


Cititi tot interviul in Cotidianul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.