Social 17 August 2009 10:16
Comasarea a trei institutii din subordinea Ministerului Culturii sub titulatura de Institutul de Studii si Cercetari pentru Programe Culturale va afecta activitatea acestora si ar putea atrage mai putine fonduri europene, au declarat, vineri, pentru NewsIn, reprezentanti ai CIMEC.
Noua institutie va fi formata din CIMEC – Institutul de memorie culturala, Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene si Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii, arata NewsIn.

"Pentru ca atat noi (n.r. CIMEC) cat si Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene beneficiem de bani din partea Comisiei Europene, prin aceasta asociere am putea realiza pe viitor mai putine proiecte finantate din fonduri europene pentru ca vom fi o singura institutie. Pe de alta parte, nu unificarea, ci reducerea de personal ne va afecta in mod serios", a mai adaugat directorul CIMEC, Dan Mihai Matei.

In contextul restructurarii nationale, Matei considera ca aceasta asociere este cea mai potrivita, dar nu la fel poate spune si despre denumirea nou creata. "Totusi, daca institutiile noastre trebuie restranse, aceasta este combinatia cea mai putin daunatoare. Vom face demersuri pentru a schimba macar denumirea pentru a nu ne pierde identitatea si statutul de institutie a memoriei", a mai adaugat directorul CIMEC.

In vreme ce influenta negativa a acestor masuri asupra institutiilor se va vedea in timp, reducerea de personal va fi traumatica pentru angajatii disponibilizati care, licentiati in cercetare culturala, nu vor gasi angajatori privati care sa fie interesati de serviciile lor, potrivit lui Matei.

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a decis miercuri desfiintarea a doua institutii aflate in subordinea sa, comasarea altor 11 si renuntarea la 182 de posturi, masuri prin care se vor economisi 2 milioane de lei.


Temeri legate de existenta Centrului National al Dansului si a altor centre de cultura


In aceasta perioada exista de asemenea temeri ca si alte institutii precum Centrul National al Dansului ar putea sa sufere radierea de pa harta culturala. Pe forumurile de discutii, aceste zvonuri par a fi din ce in ce mai apropiate de adevar, chiar daca, in ultima sedinta a Guvernului Romaniei, din data de 12.08.2009, nu s-a hotartat decat desfiintarea a doua institutii culturale: Institutul National de Cercetare in Domeniul Conservarii si Restaurarii si Institutul National si pentru Memoria Exilului Romanesc, activitatea institutiilor desfiintate urmand a fi integrata altor unitati.

Alte centre de cultura isi pierd total identitatea prin comasarea activitatii lor. Spre exemplu, Centrul Cultural Sala Palatului si ARTEXIM, devin, impreuna, Centrul pentru Artele Spectacolului "Sala Palatului". Acest nou centru ar fi trebuit sa cuprinda si activitatea Centrului National al Dansului, una dintre cele mai apreciate institutii de arta contemporana dee la noi.

“Sincer, nu cred ca exista vreo sansa de stopare. Ministrii trebuie sa raporteze ca au desfiintat institutii si ca au taiat posturi. Presupunind, prin absurd, ca s-ar reusi salvarea CNDB, napasta s-ar abate asupra altora. Ar fi un fel de "Du-i Doamne la Ploiesti". Si, repet, actele Guvernului ar trebui sa fie afisate pe sit cu 30 de zile inainte de a intra in sedinta Guvernului. Cite acte ale MCCPN, adoptate, din ianuarie incoace, au indeplinit aceasta cerinta legala?”, este un comentariu destul de lucid, aparut pe un forum de discutii, care ar putea rezuma intreaga situatie cu care se confrunta institutiile de arta in acest moment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.