Social 11 August 2009 09:16
Cei cinci marinari romani eliberati de piratii somalezi ar putea ajunge acasa intr-o saptamana, a apreciat astazi Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor
Adrian Mihalcioiu a confirmat ca a fost eliberat tot echipajul remorcherului Buccaneer, printre care si cei cinci romani. Acesta a mai spus ca agentul de crewing a luat legatura cu familiile celor cinci marinari romani, iar in prezent, nava se indreapta spre primul port de escala. Cel mai probabil, de acolo romanii se vor indrepta spre casa.

"Probabil ca intr-o saptamana vor ajunge in tara", a spus liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a confirmat de asemenea, astazi, pentru NewsIn, ca cei cinci marinari romani aflati la bordul remorcherului Buccaneer au fost eliberati de piratii somalezi, in prezent aflandu-se in drum spre casa. Ministrul de externe a precizat ca starea de sanatate a romanilor este buna, iar familiile au fost anuntate.

Marinarii au fost eliberati duminica seara, in jurul orei 23.15

Intrebat daca pentru eliberarea echipajului si a remorcherului italian a fost platita vreo rascumparare, Cristian Diaconescu a spus ca armatorul si asiguratorul navei sunt cei care au negociat direct cu piratii somalezi. Ministrul roman de externe a tinut sa adreseze insa o avertizare catre marinarii romani, atunci cand acestia incheie contracte de imbarcare, cerandu-le sa fie atenti la detalii de genul rutelor ce urmeaza sa fie folosite. Ministerul roman de Externe va posta, de altfel, pe site-ul institutiei, incepand de astazi, un avertisment special in acest sens, adresat cetatenilor romani care navigheaza.

Experienta ultimelor luni a demonstrat ca anumite rute maritime au un grad deosebit de risc, iar ministrul Diaconescu subliniaza faptul ca in ciuda colaborarii foarte bune pe care a avut-o cu autoritatile italiene, de pilda, procesul de eliberare a unor eventuali ostatici este extrem de anevoios.

In prezent, Romania nu mai are niciun cetatean tinut ostatic, insa anul acesta zece marinari romani care faceau parte din echipajele a trei nave au fost tinuti in captivitate de piratii somalezi.

Piratii au atacat peste 130 de vase comerciale in Golful Aden anul trecut, de cel putin doua ori mai mult decat in 2007, potrivit Biroului Maritim International. Peste 150 de pirati au fost arestati de patrulele navale in 2008. Apele somaleze sunt printre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piratilor venituri de milioane de dolari din recompense.

Vasul italian Buccaneer a fost capturat in 11 aprilie de piratii somalezi, in Golful Aden. La bord se aflau si cinci marinari romani. Patru dintre acestia - inginerul sef Nicusor Marinescu, timonierul Adrian Galca, mecanicul George Dorel si motoristul Marius Aragea - sunt din Constanta, iar cea de-a cinciea este din Bucuresti. Toti au varste cuprinse intre 28 si 35 de ani. [Vasul cu romani la bord este capturat de pirati, nu retinut de autoritati]

Cei cinci romani au zburat din Romania la Singapore, unde s-au imbarcat pe nava italiana Buccaneer, pe 20 februarie. Contractele de munca au fost incheiate prin intermediul consulatului italian, intre angajatorul Adrian Andrusca, de la compania Crusche Crewing, din orasul Ovidiu, si armatorul italian Micoperi. [Piratii somalezi ameninta ca incep sa ucida ostatici de pe Buccaneer, pe care se afla si romani]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.