Toate cheltuielile legate de reabilitarea structurala a imobilelor cu bulina rosie vor fi suportate de la bugetul de stat, a anuntat ieri Laszlo Borbely, ministrul Delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. "Trebuie sa modificam legislatia pentru a face si mai accesibila consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic. La ora actuala, cei care au venituri reduse beneficiaza de credite cu dobanda zero. Nu este suficient! Vrem sa platim toate cheltuielile pentru toata lumea", a declarat Laszlo Borbely.

Masura este luata in conditiile in care locatarii blocurilor periculoase au refuzat sa angajeze credite pentru consolidare, in ciuda faptului ca imprumuturile erau acordate cu dobanda avantajoasa si cu termen lung de rambursare. Oamenii au spus ca veniturile le sunt insuficiente pentru a contracta si a returna credite. "Trebuie sa preluam toate cheltuielile pentru toata lumea, altfel nu vom termina nici in 30 de ani consolidarea blocurilor", a declarat Lazslo Borbely.

Ministrul Delegat sustine ca in Capitala a fost finalizata reabilitarea a cinci cladiri dintre cele 100 aflate in pericol iminent de prabusire, inca sase imobile urmand sa fie terminate in acest an. Potrivit acestuia, bugetul din 2005 destinat consolidarilor se ridica la doar 39 de miliarde de lei, insa acesta va fi suplimentat cu 67 de miliarde de lei la urmatoarea rectificare bugetara. La nivel national, peste 80 de cladiri publice - scoli, spitale, institutii de stat - sunt incadrate la clasa I de risc seismic. Acestea urmeaza sa fie consolidate in baza unui credit de 70 de milioane de dolari acordat de Banca Mondiala.

Educatia antiseismica, disciplina obligatorie in scoli

Elevii din clasele V-XII vor avea de anul viitor o noua disciplina obligatorie, educatia antiseismica urmand sa fie introdusa in programa scolara. Lazslo Borbely a precizat ca o comisie de specialisti lucreaza deja la manualul scolar pentru pregatirea antiseismica.
"Manualul va fi destul de elaborat si ii va invata pe elevi cum sa se protejeze in momentul producerii unui cutremur".


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.