Social 14 Iulie 2009 17:03
Pe numele directorului Fondului Cultural National, dr. Andreea Grecu, a fost emis, in data de 6 iulie 2009, un ordin de eliberare din functie semnat de catre ministrul culturii. Gestul a starnit reactii de revolta in randul oamenilor de cultura si al intelectualilor romani.
Printr-o petitie intitulata "Protest pentru cultura libera" se arata ca decizia de a o inlatura pe Andreea Grecu a fost una cu desavarsire politica: un abuz.

"Va invitam sa spuneti: asa ceva nu se poate! Semnati pentru a protesta impotriva acestor abuzuri", incurajeaza petitia lansata de catre echipa galeriei de arta contemporana Pavilion Unicredit si adresata Ministerului Culturii si Consiliului Europei.

Andreea Grecu este de altfel, foarte apreciata pe plan cultural datorita eforturilor sale sustinute, in domeniul managemntului si promovarii artelor.


"Nu se poate exclude de pe lista motivelor demiterii mele, un demers politic"

"Va confirm faptul ca in data de 6 iulie a.c. s-a emis un Ordin al Ministrului Culturii prin care am fost eliberata din functia de director al AFCN", declara Andreea Grecu. "In ordin nu se mentioneaza un motiv pentru aceasta actiune, cu exceptia precizarii ca ordinul s-a emis pentru atingerea obiectivului MCCPN de <<buna gestionare a resurselor umane>>".

"In situatia de fata, nu se poate exclude de pe lista motivelor demiterii mele, un demers politic. Ma vad nevoita sa restabilesc adevarul: masura de eliberare din functie luata impotriva mea este ilegala, deoarece nu exista un motiv - un temei legal in baza caruia sa se emita ordinul de ministru. In niciun caz nu am cerut sa plec din institutia pe care practic am creat-o de la zero, organizand din septembrie 2005 si pana in prezent zece concursuri de finantare, opt ale AFCN si alte doua - Promocult 2007 si 2008 - pentru MCC", a mai spus Grecu.


Ce spune legea ?


Din punct de vedere legal, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 189/2008 privind managementul institutiilor de spectacole sau concerte, muzeelor si colectiilor publice, bibliotecilor si al asezamintelor culturale de drept public, evaluarea pozitiva a performantelor manageriale conduce la innoirea-prin concurs de proiecte-a contractului de management. O evaluare negativa conduce, desigur, la incetarea contractului.

Andreea Grecu afirma insa ca in cazul sau, nu a fost respectata aceasta procedura legala. Mai mult, numirea noului director, Cristian Petcu, s-a facut fara organizarea unui concurs de proiect managerial, dupa cum arata ordonanta amintita.


O societate care refuza talentul, cinstea si onoarea…

Performantele persoanei nu mai au relevanta si se supun unei logici de partid fara a tine seama de concursurile in derulare si posibilitatea blocarii activitatii institutiei. Si, mai ales, fara a tine seama de competentele noului director, absolvent de teologie.

Grav este ca un post castigat prin concurs poate fi negociat politic in detrimentul beneficiarilor institutiilor publice, operatorii culturali si prin ei cetatenii Romaniei. In aceeasi siuatie se afla deocamdata ORDA si CNC, urmand probabil si CNDB. Nu merita sa comentam mai mult, ci va invitam sa protestati impotriva acestor abuzuri fara precedent exercitate de partide politice fara ideologie si fara nici cel mai mic respect fata de oamenii de cultura, fata de intelectualii performanti.

Societatea romaneasca suficient de crizata, refuza talentul, cinstea si onoarea se arata in petitia lansata acum si in spatiul online, de catre echipa galeriei de arta Pavilion Unicredit.

Pana in acest moment au semnat acest apel aproape o suta de persoane dintre care remarcam mai multe nume importante ale scenei de arta din Romania, artisti, curatori, critici de arta sau manageri, cum ar fi Oana Tanase, Florin Flueras, Maria Draghici, Eduard Gabia sau Benedek Levente. Protestul lor spune indirect, mai multe si despre refuzul de a trai intr-o societate ghidata doare de valori politice si mediocritate.

"Eliberarea din functie doar pe criterii politice (pentru a face loc altor persoane membre intr-un partid) si fara un concurs dupa ce prima persoana a fost obligata sa treaca printr-un concurs este o discriminare. Ministerul arata ca eforturile constante ale d-nei Grecu de a face din AFCN o institutie transparenta au fost in parte in zadar. Operatorii culturali pot sa aprecieze eforturile dumneaei dar Ministerul nu? Ce se intampla cu 4 ani de munca sustinuta care au ajutat la revigorarea proiectelor culturale din Romania? Cine garanteaza ca planul de management propus la infiintarea AFCN va fi continuat?", comenteaza Miki Braniste, director executiv al Asociatiei ArtLink, una dintre cele mai active in domeniul promovarii artei contemporane si a dansului contemporan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.