O tornada violenta abatuta asupra localitatii Brezoaiele a distrus in cateva clipe zeci de case, lasand in urma pagube de miliarde de lei.

O noua tornada a lovit luni seara sudul tarii. In jurul orei 18.00, satenii din comuna Brezoaiele, judetul Dambovita, au crezut ca sfarsitul lumii "va incepe" cu ei. In numai cateva minute, vantul si grindina abatute din senin asupra localitatii au lasat in urma 15 case cu acoperisurile distruse in totalitate, alte 25 de gospodarii afectate in proportie de 50%, stalpi de inalta tensiune si pomi cazuti la pamant, dar si culturi agricole ravasite si sute de oameni cu spaima in suflet. Potrivit primelor estimari, daunele provocate de tornada de la inceputul saptamanii se ridica la cateva miliarde de lei.

Pomii au fost despicati

Comuna Brezoaiele se afla la 40 de kilometri de Capitala. Este in drumul spre Targoviste, foarte aproape de localitatea Tartasesti. La trei ore de la violenta tornada, asezarea pare incremenita. In praful amestecat cu apa de ploaie, oameni desculti discuta pe la porti si incearca sa-si explice ce s-a intamplat. Din cauza socului, le cam lipsesc cuvintele. Se incrunta si se mira de cum s-a putut ca, "in doua minute" (zice o femeie), un stalp nou si solid de beton sa fie retezat de la sol, iar pomii din fata caselor sa fie pur si simplu despicati in doua.
Peste tot atarna crengi, cablurile de la reteaua electrica zac incolacite pe marginea drumului, iar cativa nori cenusii incarca inca atmosfera.

"Urlau cainii afara"

Noroi si bezna. Asa arata casa familiei Gherghina luni seara, in jurul orei 21.00. Oamenii se agitau de zor prin curte, incercand sa curete bucatile desprinse din casa, grijulii sa nu atinga cablurile de inalta tensiune rupte de vant. Urcam in pod. Din ceea ce fusese o camera au mai ramas peretii si o usa. Acoperisul a fost aruncat in strada. "Casa a fost un vechi conac, stam aici de 29 de ani", povesteste proprietareasa.

Inca marcata de experienta, femeia incepe sa ne spuna, pas cu pas, ce-si mai aduce aminte, atenta parca sa nu omita vreun detaliu. "A venit un vant puternic, se zguduia intreaga casa. Eu eram inauntru atunci, singura, sotul se dusese cu cartofi la sosea. Se auzeau cainii urland din curte". Ce s-a intamplat mai exact stie doar de la vecinul de peste drum. "El a venit mai tarziu de la camp si mi-a povestit cum era in curte si a vazut cum vantul a ridicat acoperisul de pe casa si l-a rupt in doua in aer". In curte, barbatul se chinuieste, la lumina unei lumanari, sa propteasca niste lemne aruncate in fundul curtii.

Luata cu masina cu tot

Dan Gheorghe se afla pe camp cand a inceput furtuna. Mama sa era in masina. A fost rostogolita de furia vantului aproape 50 de metri. Ne arata spatele vanat si spune ca s-a tinut tare, nu a lesinat. "Am fost maturati exact ca niste bucati de hartie. Norocul meu a fost ca eram chiar intre scaunele din fata, altfel...". In casa, Dan se barbiereste la lumina lumanarii. "Va spun sincer, cand am vazut cum se misca masina am incercat sa ajung la ea.

Nu puteam sa fac mai mult de un pas si simteam ca nu aveam aer. M-am aruncat pe pamant cu mainile pe cap si simteam cum ma lovea piatra aia peste spate. Am stat asa si am asteptat sa se opreasca", ne spune acesta. Acoperisul sopronului nu e de gasit. Oamenii spun ca l-a luat vantul, insa l-au cautat peste tot fara sorti de izbanda. "Am scapat ca prin urechile acului. Tot ce e important este ca am scapat cu viata", precizeaza Dan Gheorghe.

Meteorologii nu au vazut tornada

Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie au sustinut ieri, dupa ce s-au deplasat la fata locului, ca fenomenul de la Brezoaiele, Dambovita este "o rafala descendenta, nu o tornada". Aurora Stan-Sion, sefa grupului de avertizare fenomene meteo severe din cadrul ANM, a declarat ca a fost trimisa o avertizare la Prefectura Dambovita, cu 20 de minute inainte de producerea fenomenului. "Acest fenomen este normal si pentru aceasta perioada si pentru Romania.

A fost vorba despre o masa de aer rece care s-a deplasat cu viteza mare catre sol", a spus ea. "Totusi nu putem fi 100a siguri ca nu a fost tornada pentru ca ploaia dinainte de producerea fenomenului a impiedicat observarea acestuia in conditii bune", a incheiat Aurora Stan-Sion. Tornadele sunt definite de specialisti drept "coloane de aer in rotire rapida in contact cu solul". Vitezele vantului orizontal in tornade sunt cuprinse intre 18 m/s si 120 m/s.

"Tornade" in Romania dupa 2000

21 iulie 2001: Ungureni, Botosani;
30 iulie 2002: Rahmanu, Delta Dunarii;
12 august 2002: Facaeni, Ialomita;
28 mai 2003: Rasova, Constanta;
7 iulie 2003: Petrisat, Alba;
31 august 2003: Targu-Jiu, Gorj;
7 mai 2005: Movilita, Ialomita


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.