Social 28 Iunie 2009 17:03
Ciocolata belgiana, delicatese frantuzesti, jazz si filme au fost cateva dintre atractiile celei de-a treia editii a "Noptii Institutelor Culturale", care a avut loc de pe 26 pe 27 iunie, in Capitala, in ciuda ploii torentiale si la care au participat sute de vizitatori.
Noaptea institutelor culturale, organizata de Institutul Francez, Polonez, de Centrul Ceh, de British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare si de Institutul Italian "Vito Grasso" a fost plina de surprize placute, relateaza NewsIn.

Intr-un an de inceput de criza, cele 12 institute participante la eveniment au pus la dispozitia publicului opt dintre sediile acestora, unde s-au organizat spectacole, expozitii, experimente, intr-una dintre cele mai pigmentate editii, in ciuda ploii care a intrerupt traseul vizitatorilor, pentru mai bine de o ora. RATB a pus la dispozitie masini care au transportat vizitatorii evenimentelor pe un traseu special conceput, fara a le percepe taxe. Centrul Cicloteque, din curtea Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, a pus la dispozitie biciclete, de asemenea, gratuit, celor care au dorit sa traverseze orasul in aceasta noapte.

Singurele activitati care au continuat, netulburate, pana la epuizarea resurselor puse la bataie, au fost cele de interior.

Institutul Cultural Roman, oficiant al celei de-a treia editii a proiectului, a dat startul manifestarii printr-o scurta prezentare a expozitiei de fotografie "Acasa la expati", din Sala Mare a cladirii, cu poze semnate de Eduard Grigoroiu. Acesta a fotografiat straini de diferite varste si profesii, traind de mai mult de patru luni in Romania, unii de mai bine de 10 ani, in ipostaze familiare, firesti, destinse. Dintre expatii stabiliti in Bucuresti care apar in imaginile expuse, sunt multi sunt cursanti sau absolventi ai cursurilor de limba romana organizate de ICR. Tania Radu, vicepresedinte al institutiei, a aratat dupa discursul de deschidere, referindu-se la programul de invatare a limbii romane pentru straini, ca este "unul dintre cele mai reusite proiecte", pentru ca sustine intentiile institutului de a se pozitiona corect fata de valorile strainilor care traiesc in Romania: "stiu sa se bucure din cele mai mici lucruri, in timp ce noi ne blocam in ceea ce ne displace".

Acest mesaj optimist a fost continuat de primirea excelenta facuta de inestitut, in noaptea dinspre 26 spre 27 iunie. Berea, micii, frigaruile, nu au lipsit pe toata durata spectacolelor organizate de reprezentantii ICR si decalate din cauza ploii. Institutele culturale s-au vizitat unul pe celalalt, Goethe sosind la ICR, printre altele, cu trupa Hyperactive Kid, formata din trei tineri muzicieni berlinezi, care au interpretat piese cu influente rock si jazz. Curtea institutului a fost plina, pina mult dupa miezul noptii, cu un public eterogen, preponderent tanar, care a asistat in picioare la indelung asteptatul concert al trupei Orient Express, condusa de Harry Tavitian, urmat de un jam sesion la care au participat si tinerii de la Hzperactive Kid.

Institutul Italian, aflat vis-a-vis de ICR, a gazduit un interesant spectacol-concert, o poveste teatrala inspirata din textul "Lunaria" al lui Vincenzo Consolo. Luca Mauceri, instrumentist si solist, a cantat si instrumentat istoria unui vicerege melancolic, dintr-un Palermo de secol XVIII, care viseaza, intr-o noapte, caderea lunii.

Gurmand sau nu, orice privitor putea patrunde arta degustarii in "Noaptea Institutelor de Cultura", daca trecea pe la Institutul Francez. Restaurantele si magazinele de delicatese din Bucuresti au pus la vanzare, in aceasta manifestare, vinuri, ciocolata, branzeturi, gustari sarate sau dulci. Vanzarile au fost secondate de manifestari specifice, printre care "De bouche a oreille", cu texte gurmande poetice, literare sau filozofice, recitate in surdina. Una dintre senzatiile serii organizate in spatiul francofon a fost "Bufetul plutitor", o instalatie cu gustari savuroase, atarnate de baloane. Pe masura ce mancarea era consumata baloanele se puteau recupera. Trecatorii, dar si vizitatorii institutelor din cadrul evenimentului au putut vedea numerosi tineri purtand in maini baloanele instalatiei "Bufetul plutitor".

La randul sau, ICR a vizitat institutele francez, ceh, polonez, oferind publicului expozitii, instalatii si proiectii de filme de animatie.
Vizitatorii Centrului Cultural Maghiar din capitala s-au putut delecta cu expozitia "O bucatica de dictatura", cuprinzand poze alb-negru cu imagini dintr-un trecut apasat de regimul comunist. Pionieri, muncitori, personalitati politice din Ungaria, dar si oameni de pe strada au devenit, astfel, protagonistii unui trecut depasit. Organizatorii au adunat, in colaborare cu prietenii institutului, tot felul de obiecte uzuale, de la ceasuri vechi, la sticle de iaurt si lapte, figurine realizate din capace de suc, precum si bibelouri, care amintesc de istoria perioadei comuniste din Ungaria.

Institutul Polonez a fost gazda a numeroase evenimente, printre care o demonstratie de graffiti, cu artisti romani si polonezi, un concert de acordeon, sustinut de Toporowski Duo, cu piese de Johann Sebastian Bach si Astor Piazzola, precum si proiectii valoroase, cum ar fi "Croaziera", film al regizorului Marek Piwowski.

Un targ de carte in limba engleza, dar si experimente stiintifice interactive, proiectii de scurtmetraje au fost printre ofertele British Council din aceasta seara, care a primit si vizita Forumului Cultural Austriac. Publicul a asistat, in acest context, la un concert "regizat" de Florian Obkirchner, jurnalist, muzician si DJ din Viena, cu numele de scena DJ Floriano.

Cei care au stiut sa se grabeasca si sa ajunga la Centrul Cultural Ceh inca de la inceputul manifestarilor dedicate Noptii Institutelor Culturale, au avut parte de una dintre cele mai rafinate experiente. Prin participarea Delegatiei Wallonie-Bruxelles, organizatorii au oferit o degustare de delicatese, intr-un bar de ciocolata. "Stocul" de praline belgiene, cu cele mai rafinate forme si arome a fost repede epuizat de valul de "curiosi". Doua dintre filmele proiectate la Institutul Cervantes din Bucuresti, "El silencio antes de Bach" (Linistea de dinainte de Bach) si "El la Ciudad de Sylvia" (In orasul Silviei), au adunat un public rabdator, in curtea cladirii institutiei, pana la ivirea zorilor, dupa spectacolele experimentale si lansarile de carte, dublate de o tratatie generoasa cu sangria si tortilla, oferite de un restaurant specializat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.