Social 26 Iunie 2009 23:30
Agentia europeana a medicamentelor (EMEA) a anuntat joi ca recomanda retragerea de pe piata in intreaga Uniunea Europeana a medicamentelor continand dextropropoxifena, substanta folosita in special in asociere cu paracetamolul in Di-Antalvic si medicamentele din clasa sa.
Di-Antalvic, medicament ce contine dextropropoxifena si paracetamol, este un anaglezic utilizat in cazul durerilor moderate sau severe. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta, scrie NewsIn.

In ciuda interdictiei de comercializare fara reteta, Di-Antalvic putea fi cumparat, in Romania, si "la liber", de la persoane care isi prezentau oferta chiar in anunturi la mica publicitate, pe internet.

Dextropropoxifena este un o substanta calmanta folosita pentru a trata durerea acuta si cronica. Se prescrie, de aproape 40 de ani, numai pe baza de reteta fie ca atare, fie in combinatie cu paracetamolul. Se prezinta sub forma de tablete, capsule, supozitoare sau solutii injectabile.
Comitetul pentru produse medicinale pentru uz uman (CHMP) al Agentiei Europene pentru Medicamente a finalizat o evaluare a sigurantei si eficientei medicamentelor ce contin dextropropoxifena si a ajuns la concluzia ca riscurile, in special in cazul unei potentiale supradoze fatale, sunt mai mari decat beneficiile aduse de medicamentele ce contin aceasta substanta. Prin urmare, Comitetul a recomandat ca aceste medicamente sa nu mai fie autorizate pentru comercializare in intreaga Uniune Europeana.

Retragerea de pe piata va fi graduala, pentru a permite ca pacientii care se afla sub tratament cu aceste medicamente sa fie trecuti in siguranta pe terapii alternative, in conformitate cu recomandarile de la nivel national.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat, pentru NewsIn, ca nu au cunostinta, deocamdata, de recomandarea Agentiei Europene a Medicamentului.

Recomandarile EMEA sunt transmise Comisiei Europene, care are la dispozitie 67 de zile lucratoare pentru a se pronunta si care in general aproba avizele agentiei europene a medicamentelor.

Dextropropoxifena a fost retrasa deja de piata in Elvetia inca din 2003, iar in Suedia din 2005. In Anglia si Tara Galilor retragerea definitiva era programata pentru sfarsitul anului 2007. In ianuarie 2009, un comitet de specialisti reuniti de Food and Drug Administration (FDA) din SUA s-a pronuntat pentru retragerea produsului si de pe piata americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.