Social 26 Iunie 2009 17:09
Mai putin de 2.500 de absolventi de etnie roma ai gimnaziului au fost repartizati pe locurile speciale la liceu, desi pentru includerea lor in invatamantul postgimnazial fusesera alocate circa 7.500 de locuri, a anuntat astazi Ministerul Educatiei.
Cei aproape 2.500 de elevi admisi la liceu pe locuri speciale pentru romi au avut medii de admitere cuprinse intre 3,9 si 9,55.

Interesul scazut pentru acest proiect de incluziune educationala este urmarea faptului ca multi elevi aleg sa se inscrie in competitia repartizarii computerizate, pe locurile disponibile pentru toti elevii. „Avem cazuri in care elevii romi aleg competitia, fie pentru ca prefera sa-si aleaga anumite unitati de invatamant, nu pe cele unde se ofera locuri speciale, fie pentru ca nu vor sa se declare romi. Cazurile in care romii aleg sa nu mai mearga la liceu din cauza problemelor financiare sunt mai rare. De obicei, abandonul scolar din acest motiv survine mult mai devreme”, a precizat, pentru NewsIn, secretarul de stat pe probleme de incluziune, Oana Badea.

In ceea ce priveste abandonul scolar cauzat de prejudecatile etnice, Badea spune ca acestea afecteaza romii care ajung la clasa a VI-a, in special fetele. „Odata intrati la liceu, cei mai multi dintre cei 2.500 de elevi romi termina scoala. Interesant este ca patru-cinci sute dintre ei ajung la facultate, pe locurile speciale, iar in acest caz este vorba in special de fete”, adauga secretarul de stat.

Potrivit recensamantului din 2002, in Romania sunt peste 57.500 de copii romi intre 15 si 19 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.