Social 25 Iunie 2009 17:55
"Una dintre lucrarile cu care Romania a participat la Bienala de la Venetia este acuzata de plagiat, iar Ministerul Culturii isi asuma critica, cu tot cu zecile de mii de euro platite", scria Cotidianul.ro ieri, intr-un articol care a animat spatiul de dezbateri online.
Cuvantul "plagiat" impinge la un evident catharsis cu iz de scandal, de aceea, in acest moment s-a ajuns la o situatie delicata in care doi artisti si curatorii lor sunt nevoiti sa dea explicatii in mod public. Ministerul Culturii s-a mobilizat in aceeasi directie si organizeaza, in data de 1 iulie 2009, o dezbatere publica a proiectului "Seductivness of The Interval", prezentat la Venetia si a reglementarii procesului de jurizare a proiectelor depuse in vederea participarii la Bienala de arta.

Intr-un articol aparut zilele trecute pe mai multe bloguri si publicatii online, curatoarele Liviana Dan si Anca Mihulet au semnalat o "asemanare flagranta" intre lucrarea "EXUBERANTIA Suspended" - prezentata de artista Andrea Faciu la Bienala de la Venetia, si un proiect de cercetare derulat timp de mai multi ani de catre artistul Sebastian Moldovan. Liviana Dan si Anca Mihulet au participat anul trecut la concursul organizat de catre Ministerul Culturii, pentru reprezentarea Romaniei la Bienala, iar printre lucrarile propuse de acestea s-au aflat si lucrari de Sebastian Moldovan.

"Am fost surprinsi sa constatam ca textura intelectuala, stilul, estetica si structura unei cercetari incepute in anul 2006 de artistul Sebastian Moldovan si pusa in practica in diferite expozitii si proiecte (Catching Passages – Casino de Luxembourg, Luxemburg / Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu – 2007, Transfer Rumaenien 1 – Schafhof Künstlerhaus, Freising-München, Luxury is…, Jan Dhaese Galerie, Gent – 2008, D.I.Y. Shelter for the Midnight Sun, propunere pentru Lulea Art Biennial – 2009, coperta PAVILION #13, Sebastian Moldovan – <<Sketch for the tomato garden>>, ball point pen on paper, 21×30 cm – 2009) se regaseste in lucrarea <<Exuberantia suspended>>, a artistei Andrea Faciu, parte a pavilionului Romaniei la Bienala de Arta de la Venetia 2009", sustin cele doua curatoare.

Stirea a facut mai apoi inconjurul spatiului online dupa ce a fost difuzata de catre publicatia Cotidianul.ro cu titlul "Ministerul Culturii a finantat un posibil plagiat". Argumente suficiente pentru publicatia amintita de a numi o lucrare “posibil plagiat” au fost scrisoarea publicata de catre Liviana Dan si Anca Mihulet si o declaratie a consilierului din MCC Simona Tanasescu, ce admite faptul ca "Ministerul isi insuseste comentariile".

Cele doua curatoare comenteaza stirea aparuta la nivel national si dezmint faptul ca au vrut sa acuze pe cineva de plagiat.

"Am vrea sa specificam ca nu am folosit niciodata cuvantul <<plagiat>> in comunicatul nostru; am folosit cuvintele <<asemanare flagranta>>, <<intamplare>> sau <<coincidenta>> si aceasta pentru a atrage atentia asupra unei erori organizatorice", au subliniat Liviana Dan si Anca Mihulet, intr-un comentariu postat la articolul din Cotidianul, cat si telefonic, pentru redactia 9AM.

Curatoarele arata faptul ca aceasta situatie este o greseala mai degraba de ordin administrativ de care se fac responsabili cei de la Ministerul Culturii si echipa de selectie a proiectelor pentru Bienala din care fac parte: Virgil Stefan Nitulescu (Secretar General MCC); Ruxandra Demetrescu (Rector Universitatea Nationala de Arta); Mirela Dauceanu (Universitatea Nationala de Arta, Catedra de Istoria si Teoria Artei); leana Pintilie, (Universitatea de Vest, Timisoara); Anca Oroveanu (New Europe College); Magda Radu, critic de arta si Timotei Nadasan de la Revista IDEEA Cluj.

"Exista o problema grava in administrarea acestui concurs. Este vorba despre o problema institutionala si sa stiti ca totdeauna au fost probleme la Pavilionul Romaniei"
, a precizat curatoarea Liviana Dan pentru 9AM.

"Pe langa schita proiectului propus la concursul pentru Pavilionul Romaniei de la Bienala de Arta de la Venetia, fiecare artist a prezentat si un portofoliu cu lucrari mai vechi. Portofoliul lui Sebastian Moldovan continea desene si imagini ale unor instalatii mai vechi din care reiesea preocuparea lui pentru acest tip de proiect.
Reprezentatii ministerului care urmau sa se ocupe in mod direct de reprezentarea Romaniei la Venetia, puteau sa faca o sesizare in acest sens", arata Liviana Dan si Anca Mihulet.



In imagini: Detalii din instalatia "Exuberantia Suspended", prezentata la Venetia de catre Andrea Faciu;
Foto: Iulia Sima


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.